Erdélyi magyar politika az én nézőpontomból 1.rész - Székely Szó - A Székely Nemzeti Blog

Friss

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2016. október 25., kedd

Erdélyi magyar politika az én nézőpontomból 1.rész

   Székelyföldön már 26 éve egy olyan politikai párt van, amelyik folyamatosan átveri az embereket. Eleinte azt hittem, hogy mindez csak azért történik, hogy teljen a zsebük,mert ezek ugye politikusok de mára már rájöttem, hogy nem csak az az egyetlen dolog. A román hatalom tartja őket életben, hogy egy álcázott magyar képviselet legyen ez tehát a Romániai Magyar Demokratiku Szövetség, tehát az R.M.D.SZ. 
   Sajnos ez az álcázott képviselet 26 éve müködik és elég sikeresen átveri az erdélyi magyarokat négy évente. Én 2004 ben figyeltem fel az RMDSZ kampány plakátjára ami az alábbi képen látható.


Akkor még mondhatom azt sem tudtam mi az autonómia, engem az fogott meg hogy ,,együtt,, gondoltam, hogy milyen fasza párt és tényleg az összes erdélyi magyart képviseli és ,,együtt,, szeretnék, hogy egy szebb erdélyi magyar jövő legyen. Akkor még azt gondoltam, hogy szükség van ezekre a politikusokra. Utána néztem az autonómia jelentésének és tetszett is a dolog. 
Emlékszem egyszer a Szentábrahámi Benedek Elek Álltalános Iskolában valamilyen ünnepség volt és részt vett akkor az ünnepségen Markó Béla is. Kellett verset mondjunk és én pontosan Markó Béla egyik versét kellett szavaljam amire már nem emlékszem pontosan melyik volt. Arra viszont emlékszem, hogy milyen büszke voltam hogy velem szemben egy ,,igazi költő és politikus,, van akinek a versét én magam mondtam fel előtte és még kezet is fogott velem. Álltalános iskolás voltam, de akkor már éreztem, hogy milyen fontos az, hogy megmaradjon a magyarság erdélyben. Lehet azért is éreztem igy, mert nagyon utáltam a román órákat, úgy éreztem, hogy igen rám erőltekik és semmi hasznom sincs belőle, mert Szentábrahámon még a román rendőr is tud magyarul. Telt az idő végeztem a nyolc osztállyal és bekerültem a Székelykeresztúri Zeyk Domokos Iskolaközpont Közgazdasági technikum osztályába. Akkor azt sem tudtam mi az a Közgazdaságtan, 9. osztályban nem is szerettem annyira, de 10. osztály után már megszerettem és érdekelt is főleg a Technológia, Történelem és a Marketing. Nem voltam soha középiskolában az első három tanuló között de mindig azért a középvonal felett voltam. A magaviseletem az mindig 10-es volt és nem dicsekvés képpen de volt egy olyan kis tábla a folyosón ahová ki volt téve az én képem és talán az osztályból még 3 diák képe azzal a felirattal, hogy ,, Akikre büszkék vagyunk,, . Meg kell hagyjam én is büszke voltam és vagyok arra, hogy a Zeyk Domokos Iskolaközpontba járthattam. Ott alakult ki bennem talán 2008-2009- ben a történelem orákon a románság elleni nemtetszésem. Ez nem gyűlölet volt, csupán egy harag ami az ellen szólt, hogy a történelem során milyen tetteket hajtottak végre az erdélyi magyarság ellen a románok. Volt román osztálytársam is aki egy rendőrnek volt a fia, vele sokat vitáztunk, de volt közös témánk is ami érdekelte őt is engem is az a régészet. A történelmi témákban mindig vitáztunk és nem tudtunk egyetérteni. Akkor kezdett érdekelne az akkori erdélyi magyar politika is. Akkor már nem csak az Rmdsz maradt hanem volt már Magyar Polgári Párt is, kezdtem nézni a pártok programjaikat és inkább az MPP programjai voltak szimpatikusabbak. Mára ez is változott de a 2 részben folytatom tovább...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here