Székely önrendelkezési törekvések Magyarország és az erdélyi magyarság helyzete - Székely Szó - A Székely Nemzeti Blog

Friss

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2017. március 13., hétfő

Székely önrendelkezési törekvések Magyarország és az erdélyi magyarság helyzete

Székely önrendelkezési törekvések
Magyarország és az erdélyi magyarság helyzete


Idén is elmentünk és utcára vonultunk Marosvásárhelyen a székely önrendelkezésért és autonómiáért. Ki, azért amit jobbnak tart, mi a nemzetközi jogokban is szereplő önrendelkezésért vettünk részt a Székely Nemzeti tanács eseményén.  Ez lassan hagyománnyá válik, hogy évente egyszer kivonulunk az utcára és a Román államot felszólítjuk, hogy támogassa az autonómiát, önrendelkezést. Ez természetesen mindig süket fülekre talál, vagy ha nem is süket,de nem vesz tudomást a székelység kéréséről.
            Az van benne a Román alkotmányban, hogy Románia jogállam, ezt még szerintem az sem hiszi el aki írta. Románia nem jogállam, annyira nem, hogy a saját alkotmányát sem tudja betartani. A román nép nagy része nem is ismeri az alkotmányt csak az első szakasz első pontját miszerint: ,, Románia szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam.”  Természetesen mindig megfeledkeznek az alkotmány hatodik szakaszát, vagyis az identitáshoz való jogot, amelynek első pontja azt mondja,, Az állam elismeri és biztosítja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogát az etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezéséhez.’’ –ahha tehát szabadon használhatjuk az anyanyelvünket.  Mekkora egy hazugság ez is példa erre a Városháza feliratok használata, amit a soviniszta Dan Tanasa leszedet és a román állam és a román törvényszékek ezt támogatják is, tehát saját alkotmányukat veszik semmibe! Itt a jogállamiság már le van húzva a vécén! Elvárják, hogy tartsuk tiszteletben a román törvényeket, alkotmányt, mikor pontosan ők nem tartják be. Nézzük meg a hatodik szakasz második pontját: ,, A nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek identitásának megtartását, fejlesztését és kifejezését célzó állami védő intézkedéseknek meg kell felelniük a többi román állampolgárhoz viszonyítva az egyenlőség és a diszkrimináció tilalma elveinek.’’- Ők beszélnek, diszkriminációról mikor nem csak a kissebségi jogokat tiporják a földbe, hanem az alapvető emberi jogokat is.
Menjünk tovább a Román Alkotmányban egészen a 16. szakaszig és annak is az első pontjáig: ,, Az állampolgárok kiváltságok és diszkrimináció nélkül egyenlők a törvény és a közigazgatások előtt. - Ezt pontosan tudják az erdélyi magyarok, mennyire tartja be a Román állam. A kettős mérce nagyon nagy divat lett.  Tovább 20.szakasz: Az emberi jogokra vonatkozó nemzetközi szerződések,, Az állampolgárok jogaira és szabadságaira vonatkozó alkotmányos rendelkezések az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával és a Románia által részes félként aláírt paktumokkal és más szerződésekkel összefüggésben értelmezik és alkalmazzák.” – Ezt sem kell részletezni, hogy mennyire érdekli Romániát az emberi jogok. Semennyire, de ez is benne van az alkotmányban!
Ki lehet nyíltan jelenteni a Román állam a székelységet és az erdélyi magyarságot másodrendű állampolgárokként kezeli és hagyja, hogy a többségi román nép gyalázza, diszkriminálja a székelységet és az erdélyi magyarságot. Véleményem szerint a Magyar Külügyminisztériumnak és a Magyar államnak hatékonyabban kellene, hogy fellépjen a külhonban élő magyar állampolgárok védelme érdekében. Tőkés László javaslatát tartom helyesnek, miszerint Magyarország vállaljon védhatalmi státuszt a külhonban élő magyar állampolgárok felett.  A Magyar államnak kötelessége lenne megvédenie az állampolgárait akár Magyarországon akár a határon túl.
Véleményem szerint a Magyar állam és a Magyar Külügyminisztérium, fél vállalni a konfliktust azokkal az országokkal, amiben több 100 000 magyar állampolgár él. Személy szerint is úgy érzem és még nagyon sok erdélyi magyar és székely is, hogy a magyar állampolgárságot nekünk csak azzal a szándékkal adták, hogy megháláljuk a magyarországi választásokon, hogy magyar állampolgárok lettünk.

Nagyon sok magyarországi magyarral beszélgettem erről a témáról és sokan rám kérdeztek – Hogy nem támogat titeket a Magyar állam, ha csomó pénzt küldenek oda? Ezen a kérdésen mindig felmérgelődöm, mivel nem anyagi segítségre van szükség, hanem az önrendelkezési törekvéseket kellene segítsék hatékonyan és nem csak ilyen szép szavakat mondani, mint például: Tartsatok ki drága testvéreink! Veletek vagyunk, szurkolunk nektek! – Köszönjük szépen a szép szavakat, de ezzel semmit nem érünk el, mert itt tettekre van szükség minél hamarabb.
        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here