A Transzilvanizmus a székelység függetlenségi törekvéseire nézve megoldás-e? - Székely Szó - A Székely Nemzeti Blog

Friss

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2017. május 21., vasárnap

A Transzilvanizmus a székelység függetlenségi törekvéseire nézve megoldás-e?


A Transzilvanizmus a székelység függetlenségi törekvéseire nézve megoldás-e? Erre a kérdésre a válaszom egy határozott nem.  Erdélyben a románság van többségben és Székelyföldön kívüli magyarság is szórványban van és kissebség. Véleményem szerint az évtizedek során a szórványban élő erdélyi magyarság magyar nemzettudata annyira megsérült, hogy csak a románsággal közös életet tudnak elképzelni. Sajnos egyre többen bedőlnek Székelyföldön is a Transzilvanista eszmeiségnek, mert azt remélik, hogy egy Független Erdély keretén belül majd létrejöhet a székely autonómia, ami egyszerűen butaság. Igaz az erdélyi románság egy részének is elege van a kizsákmányoló Bukarestből, és ők akarják az elszakadást is, amibe bele szeretnék vonni az erdélyi magyarságot és a székely népet is, megígérve az autonómiát nekik, de természetesen a Független Erdély létrejötte után is ők lennének a ,,fáraók,, egész Erdélyben, tehát maximum csak gazdasági autonómiára gondolnak ami egy nagy semmi. 

Mi Székelyföldön, a saját területünkön 75%-os többségben vagyunk és élhetnénk az önrendelkezési jogunkkal, ha felvállalunk a népszámlálások alkalmával a székelységünket.  Nem államon belüli önrendelkezésről beszélünk, hanem az önrendelkezési jog legmagasabb fokáról, ami a Független Székely Államot jelentené. Sokan összehúzzák itt a szemüket, vagy röhögni kezdenek, és az jut eszükbe – Igen de Romániával körülvéve mit fogtok csinálni,mert éhen haltok, vagy megölnek titeket a románok. Marhaság ez egy szuverén államban nem így működik ez egy nemzetközi jog amit Románia is aláirt és pontosan 1918-ban az önrendelkezési joggal egyesítették Erdélyt Romániával. Ugyan ebben az évben a székelység is kinyilvánította az önrendelkezési jogát és előkészületek voltak a Független Székely Köztársaság kikiáltására. Erről bővebben itt olvashatnak… SZÉKELY KÖZTÁRSASÁG


    Semmi baj nincs a Transzilvanizmussal sem de ezt nekünk csak feltételekkel szabadna támogatnunk, tehát azzal, feltétellel, hogy most az erdélyi románság és magyarság álljon ki elsőnek a székely önrendelkezésért, majd utána mi fogunk székelyek kiállni a Független Erdélyországért.  Ne legyünk mindig mi becsapva, akár mint 1918- ban, mikor a magyar is olyan ellensége volt a székelynek, mint a román. 

        Próbáltak engem is bizonyos személyek, a Transzilvanizmus irányába elmozdítani, de nem sikerült meggyőzni engem, sem az a civilszervezetet, amit én képviselek. Ezek a személyek egymás után hullottak ki, mert nem érezzük azt, hogy ők erkölcsileg megfelelőek lennének a székely önrendelkezési törekvésekben való együttműködéshez.  

Foto: Foter.ro

4 megjegyzés:

 1. Nagyjából ugyanezt a véleményt nyilvánítottam ki én is a közelmúltban egyik hozzászólásomban. Ez bizony így a leglogikusabb és biztonságosabb ahogy az úr levázolta!

  VálaszTörlés
 2. Én is a transzilvanizmusban láttam a székelyek autonomiájának a megoldását. Ha történetesen sikerül Erdély függetlenségének a megvalósítása, akkor Erdély régiói, úgy mint Máramaros, a Bánát, Partium automatikusan önállóak lesznek. Akkor magától értetődően Székelyföld is külön közigazgatási egységet alkothat. Ez nem lehetetlen , megvalósíthatatlan vízió. De itt lesz egy bökkenő: a partiumi magyarok, a mezőségi magyarok teljesen beolvadnak az ott többségben élő románságba, ezzel automatikusan csökken a magyarok száma. Ezek a magukra maradt magyarok azt fogják érzékelni, hogy a székelyek magukra hagyták őket önző módon....Ha pedig megvalósul a Székelyföld autonómiája, akkor is magukra maradnak a szórványban élő magyarok, akiknek magyar iskoláit rendre elsorvasztják....Melyik a jobb megoldás az erdélyi összmagyarság számára?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én az autonómia egyik formáját sem támogatom. Csak is a nemzeti önrendelkezés legmagasabb pontját. Sajnálom az erdélyi magyarságot, de mára már elvesztek. Ez tény. A területükön nem tudták megtartani a többségüket. Az erdélyi összmagyarság számára nincs megoldás. Úgy hogy Székelyföld 75%ban többségben lévő magyarjainak csak is a nemzeti önrendelkezés legmagasabb fokozata a garancia arra, hogy nem asszimilálódik a székelység. A Székelyföldön kivül élő erdélyi magyarság már félig-meddig asszimilálódott a románság közé és inkábba román nemzettudat az ami erősebb mint a magyar.

   Törlés

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here