A 2011-es népszámláláson a székelység jogi kimutatása ellen kampányoló SZNT elnökjelölt, Izsák Balázs nyerte az SZNT elnökválasztását. - Székely Szó - A Székely Nemzeti Blog

Friss

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2017. október 22., vasárnap

A 2011-es népszámláláson a székelység jogi kimutatása ellen kampányoló SZNT elnökjelölt, Izsák Balázs nyerte az SZNT elnökválasztását.Szoros szavazással nyerte Izsák Balázs az SZNT elnökválasztását, annak ellenére, hogy az SZNT-n belül számtalan jogos kritikát kapott a Székely Nemzeti Tanács vezetője, aki 2011-es népszámláláson a székelység jogi kimutatása ellen kampányolt és 1970-es évek béli román asszimilációs politikával riasztotta el a székelyeket attól, hogy felvállalják a székelységüket.

Az SZNT tagok közül is többen felrótták azt, hogy az SZNT vezetősége elszakadt a helyi szervezetektől. Izsák Balázs kihívója az SZNT alelnöke Farkas Csaba volt, aki csupán 16 szavazattal maradt el Izsák Balázstól. Farkas Csaba szerint is az SZNT elnöke elszakadt az SZNT bázisától ezért lett népszerűtlen és erejét vesztett szervezet az SZNT. 

Foto:MTI - Izsák Balázs

Az MTI tudósítása szerint Farkas úgy vélte: vissza kell hozni azt a korszakot az SZNT-be, amikor a tanács állandó bizottsága akár hosszú viták után is, de megegyezéses döntéseket hozott. Hozzátette: Székelyföld területi autonómiája nem lehet vita tárgya. „Székelyföld vagy autonóm lesz, vagy nem lesz” – jelentette ki az alelnök. A valóságot véleményünk szerint Farkas Csaba sem nézi és továbbra is egy jogi alap nélküli, román jóindulaton múló autonómiázgatást szeretnének folyatni a már csak nevükben székely SZNT-sek. Ezáltal félrevezetve és tudatosan keverve a népek és nemzetek önrendelkezési jogát az autonómiával. 

A Gyergyószéki Székely Tanács elnöke szerint az elnöknek volt SZNT-je, az SZNT-nek meg nem volt elnöke. Borsos Géza az SZNT alapítója és alelnöke a leghitelesebben vázolta az általunk is lépviselt álláspontot. Borsos Géza arra kérte Izsák Balázst, „székely nép vagyunk, amely a magyar nemzet része”, és a népek önrendelkezési joga alapján kell a székelységnek követelnie Székelyföldönrendelkezését. 

Foto: YouTube - Borsos Géza

Úgy vélte, helytelen volt a 2011-es népszámláláson arra biztatni a székelyeket, hogy vallják magyarnak magukat. A küldöttgyűlés határozatot fogadott el arról, hogy meghirdeti a Székely Nemzeti Tanács 1918-as megalakulásának a centenáriumi évét. Felkérte a székelyföldi szervezeteket, önkormányzatokat, egyházakat, egyetemeket és iskolákat, hogy 2018. november 19-ig szervezzenek rendezvényeket a centenárium kapcsán.

A Székelyek Világszövetsége álláspontja is teljes mértékben megegyezik Borsos Géza SZNT alelnök kijelentésével és teljes mértékben elhatárolódnak az Izsák Balázs által képviselt politikától és nem járulnak hozzá, hogy Izsák Balázs a székelység nevében beszéljen, mivel nem székely, hanem csak székelyföldi magyar. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here