A székelység nem kisebbség saját szülőföldjén! - A Székelyek Világszövetsége (SZVSZ) reagált Kelemen Hunornak a népek önrendelkezési jogától való elhatárolódására - Székely Szó - A Székely Nemzeti Blog

Friss

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2017. október 8., vasárnap

A székelység nem kisebbség saját szülőföldjén! - A Székelyek Világszövetsége (SZVSZ) reagált Kelemen Hunornak a népek önrendelkezési jogától való elhatárolódására

 

A Székelyek Világszövetsége (SZVSZ) az alábbiakban szeretne reagálni Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek az aradi vértanúk tiszteletére rendezett megemlékezésen elhangzott szavaira, amelyben elhatárolta magát csakúgy a katalán, mint a székely nép önrendelkezési törekvéseitől.

Az SZVSZ tartja magát azon álláspontjához, hogy minden őshonos népnek a nemzetközi joggal összhangban joga van az önrendelkezési joghoz. Az SZVSZ éppen ezért kezdeményezte korábban Magyarországon a székely nép őshonossá nyilvánítását. A Nemzeti Választási Bizottság a kezdeményezésnek helyt adott. Bár az NVB döntését jogi úton megtámadták, és így az a Kúria elé kerül ugyan, de hiszünk és bízunk benne, hogy a Kúria is az NVB-vel azonos következtetésekre fog jutni. Ebben az esetben Magyarország számára megnyílik az út azelőtt, hogy a székelyt, mint őshonos népet elfogadja.

Jó okunk van mindebben bízni, hiszen a történelmileg, illetve jelenleg is Székelyföldként azonosított régióban a székelység aránya az összlakossághoz képest átlagosan meghaladja a 70%-ot, de van ahol a 80%-ot is. A székelység tehát még mindig nem kisebbség saját szülőföldjén, sőt olyan többséget képez, amelyet némely egykor vagy most államalkotónak mondott nemzet sem tud felmutatni saját országában. A székelység kulturális önállóságát is hiba volna vitatni, annak számos bizonyítéka van, amelyet az SZVSZ az eljáró intézmények előtt is előterjesztett.
Magyarország ilyen irányú támogatása a székely nép felé elegendő alap lenne az ENSZ, illetve Románia előtt a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya 1. cikk (1) bekezdése szerinti önrendelkezési jogra való hivatkozásra, amely bármely más autonómiatörekvésnél szélesebb körű önállóságot jelentene Székelyföld számára.

Az SZVSZ emellett ismételten leszögezi, hogy korábban megjelent nyilatkozatunkhoz hűen továbbra is kiállunk a katalán nép önállósági törekvései mellett is, és elítéljük a katalánokkal szemben megnyilvánuló spanyol állami agresszió minden formáját.

Kelemen úr ránk vonatkozó azon gondolatához, amely szerint "mindenkinek alkotmányos joga van nevetségessé tenni magát, de ehhez nem tudunk segédkezet nyújtani", mi csupán annyit szeretnénk hozzáfűzni, hogy ugyanúgy mindenkinek joga van a politikai gyávasághoz is, de ezzel viszont mi nem kívánunk élni, sem pedig ehhez másoknak segédkezet nyújtani.

Székelyek Világszövetsége Sajtóirodája Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here