Pentru Lucian Romășcanu și pentru toti românii care cred că secuii ar trebuii să sărbătorească 1.Decembrie. - Székely Szó - A Székely Nemzeti Blog

Friss

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2017. október 25., szerda

Pentru Lucian Romășcanu și pentru toti românii care cred că secuii ar trebuii să sărbătorească 1.Decembrie.


Pentru Lucian Romășcanu și pentru toti românii care cred că secuii ar trebui să sărbătorească 1.Decembrie.

Domnule Lucian Romăşcanu, se poate că dumneavoastră ati băut câteva beri și după asta ati ajuns la concluzia că maghiarii din Ardeal și secuii din Ținutul Secuiesc vor sărbători alipirea pământului nostru natal (al secuilor) de România. Niciodată domnule Romășcanu, niciodată! De ce? Pentru că noi nu suntem români, numai cetățeni români si noi niciodată nu am cerut cetățenia română.

Avem o cultură, limbă, și simbolurile naționale diferite. Noi secuii avem una din cea mai veche constituție in Europa, Constituția Secuilor din 1505 (Odorheiul Secuiesc). Unde a fost România în anul 1505?

În anul 1918 s-a întămplat ceva ,,Declarația de la Alba Iulia,, unde nu a fost nici un secui, pentru că secuii nu au fost invitați și nu au fost întrebați ce vor ei sa fie independenți sau să fie o parte din Romania? Dreptul la autodeterminare promis de guvernul Roman nu a fost respectat niciodată.

Hai să vedem ce scie in "Declarația de la Alba Iulia,,
,,III. În legătură cu aceasta, ca principii fundamentale la alcătuirea noului Stat Român, Adunarea Națională proclamă următoarele:

1. Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.

2. Egală îndreptățire și deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat.,,


Domnule Lucian Romăşcanu care dintre punctele de mai sus au fost respectate? Nici una! Nu avem(secuii) autonomie, nu sunt respectate drepturile noaste in legătura cu folosirea limbii materne in toate instituțiile guvernamentale. Nici o problemă, dacă nu s-a putut o autonomie teritorială(promisa), avem o varianta diferită, autodeterminarea, care să nu fie confundată cu autonomia. Autodeterminarea este un drept internațional mai puternic decât constituția unei țări. În câtiva ani și in Ținutul Secuiesc(Szekelyorszag) o să avem un referendum, pentru că: astăzi Catalonia și, cu ajutorul bunului Dumnezeu, mâine Ținutul Secuiesc (Székelyország)!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here