Bukott törekvés a transzilvanizmus - Székely Szó - A Székely Nemzeti Blog

Friss

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2017. november 18., szombat

Bukott törekvés a transzilvanizmus

Egyre inkább az a meggyőződésem, hogy a transzilvanizmus célja az erdélyi szórvány magyarság kultúrájának, nyelvének, nemzettudatának beolvasztása az elnyomó románságba és ebbe a folyamatban szeretnék az erdélyi magyar pártok vezetői berántani a székelységet is.  Habár Szilágyi Zsolt arról beszélt a napokban Nagyváradon, hogy a többkultúrájú régiók akkor teljesíthetnek jól, ha a kultúrák nem harcolnak egymás ellen. Nem mondott a sablon szövegek kívül semmi olyan jövőbeli tervet, ami garantálná azt, hogy a népek kultúrája nem keveredne össze, mert arra nincs szükség.

A transzilvanista törekvés eleve bukott törekvés és hasonlóan, mint a székely autonómia törekvés gazdasági megélhetésre lett létrehozva. Szimbólumokat, új zászlókat és címereket készítettek és kihasználva az erős nacionalizmust többen vígan meg tudnak élni ebből a dologból.

Miért is bukott törekvés a transzilvanista törekvés? Mivel az erdélyben és többséget kitévő románoknak csak egy nagyon kevés töredéke támogatja a transzilvanizmust. Így teljes mértékben esélytelen a román többség akarata nélküli autonómia Erdélyben és egyébként sem lehetséges mivel az autonómia egy szelektív jog, ami jelen esetben Bukarest jóváhagyásával lehetséges, Bukarestnek meg esze ágában sincs megadni semmiféle autonómiát.


Ami a transzilvanizmust illeti egyetlen esélye volna erre Erdélynek és ez a népek önrendelkezési joga alapján (nem összetéveszteni az autonómiával) belső népszavazás során függetlenségét kinyilvánítani Erdélynek. Természetesen ezt a jelenlegi erdélyi magyar politikai pártok vezetői és az erdélyi románok vezetői sem merik vállalni. Valószínűleg nem is érdekük, mivel minél tovább tudják szédíteni az erdélyi magyar és székely embereket annál több ideig tudják megszedni magukat pénzzel. Tehát bátran kijelenthetem, hogy a transzilvanizmus bizonyos személyek, pártok gazdasági megélhetőségükre szolgálnak. 

Szabadsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here