Édes hazánk, Székelyország - Magyarandrásfalva, Énlaka - Székely Szó - A Székely Nemzeti Blog

Friss

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2017. november 24., péntek

Édes hazánk, Székelyország - Magyarandrásfalva, Énlaka


A Székelyek Világszövetsége tagjai, Csíki László és Csibi Barna, Benke Csaba meghívására, Magyarandrásfalva és Énlaka páratlan székely kulturális örökségét látogatta meg a tegnap. Magyarandrásfalván Kós Károly négypilléres székelykapuját, és templomát tekintettük meg.

Magyarandrásfalva 

Magyarandrásfalván a település unitárius és református híveinek közös hajléka, a falu első temploma,1995 és 1999 között épült. 1996. szeptember 1-jén a torony felépítése után a templomot felajánlották a magyar honfoglalás 1100 éves emlékének tiszteletére. Énlakán pedig a világörökség részét képező énlaki unitárius templomot és kiemelten az énlaki templom rovásírásos emlékét, valamint a templomkertben található 650 éves, történelmi hársfát.

Magyarandrásfalva temploma


Bár késő délután értünk a Énlakára Nagy-Mátéfi Timea lelkésznő segítségével sikerült megtekintenünk a Székelyföld talán leghíresebb templomát és az 1661-ben készült rovásírásos kazettás mennyezetet. És felfigyeltünk a toronyban lévő harang belsejében egy feliratra, amit sajnos már nem tudtunk lefényképezni, de azok, akik ellátogatnak Énlakára mindenképp tekintsék meg, ezért nem is áruljuk el mit ír a harang belő részén.  Köszönjük a segítséget Nagy-Mátéfi Timea lelkésznőnek. Minden magyar és székely embernek életében egyszer legalább Énlakára kell látogatnia, mert ott még visszatekint a székely múlt, a tornácos székely házak, a különleges falu felépítés a rengeteg utcával ahol nem könnyű eligazodni. Meg is jegyeztük, hogy ha egy idegen ember betéved este Énlakára valamelyik utcába lehet, reggelig keresi az utat, hogy ki tudjon érni a falu központjába.
 
Énlaka -Róvásírásos kazettás mennyezet
 
Az Énlaki templom belsejeForrás:https://ruszinkarpatalja.blogspot.ro/2017/11/edes-hazank-szekelyfold.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here