Na, ezek a székelyek nem ciciznek! Megemlékezés és figyelemfelhívás a nagyenyedi vérengzésre Nyíregyházán. - Székely Szó - A Székely Nemzeti Blog

Friss

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2018. január 2., kedd

Na, ezek a székelyek nem ciciznek! Megemlékezés és figyelemfelhívás a nagyenyedi vérengzésre Nyíregyházán.

Na, ezek a székelyek nem ciciznek! Megemlékezés és figyelemfelhívás a nagyenyedi vérengzésre Nyíregyházán.

A Székelyek Világszövetsége elkezdte a 2018-as évet, amit  ,,A Székely Nemzettudat Feltámadásának Évének,,  tekintenetek.   2018 január 8-ra, Nyíregyházára a Kossuth térre jelentett be figyelemfelkeltő akciót a Székelyek Világszövetsége. A rendezvényen a lakosság figyelmét kívánják felhívni arra a történelmi tényre, hogy 1849 január 8-án az Avram Iancu vezetése alá tartozó oláh martalócok megrohanták a védtelen Nagyenyedet, és lemészárolták annak magyar nyelvű lakosságát. A mészárlásnak szinte kizárólag asszonyok, gyerekek és magatehetetlen öregek, illetve papok estek áldozatul, mivel a férfiak a magyar hadseregben harcoltak a fronton az osztrák-orosz megszálló csapatok ellen.

Az eseményen lehetőség lesz a székely honossági beadványt aláírni ezért a Székelyek Világszövetsége kéri a Nyíregyházi székelyeket és azokat akik a székelységgel szimpatizálnak, hogy vegyenek részt az eseményen és az aláírásukkal támogassák a székelyek jogi kimutatását.

Az eseménnyel kapcsolatban többet a linkre kattintva tudhatnak meg:
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here