Elmaradt a székelyvásárhelyi magyar csoda: Negyvenezer ember helyett alig kétezer ember vett részt az SZNT rendezvényén! - Székely Szó - A Székely Nemzeti Blog

Friss

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2018. március 10., szombat

Elmaradt a székelyvásárhelyi magyar csoda: Negyvenezer ember helyett alig kétezer ember vett részt az SZNT rendezvényén!Az Itthon.ma és az Agerpress hírforrás szerint, alig több mint kétezer ember vett részt a Székely Nemzeti Tanács által a Székely Szabadság Napja rendezvényen. A szervezők negyvenezer székelyt vártak az eseményre, bár ha csak a székelyekre számítottak volna a népszámlálási adatokból még a rendezvényen ott lévő emberek számát sem haladta volna meg, ugyanis a legutóbbi népszámlálásokon mindössze 1665 fő vallotta magát székelynek a magyar nemzeten belül és magyar anyanyelvüként.

Kép:paranormal.eu


Bár mindhárom erdélyi magyar párt az eseményt felpártolta, többen kifejezték azt, hogy miért nem vesznek részt a rendezvényen. A Székely Nemzeti Tanács több tagja nem vett részt a rendezvényen, akik az Izsák Balázs SZNT elnök által képviselt eszmékkel nem rokonszenveznek. A Székelyek Világszövetsége sem képviseltette idén magát a rendezvényen, mint szervezet, viszont közleményükben kifejtették, hogy bárki a tagjaik közül részt vehet önállóan, de mint szervezet addig nem fognak részt venni az SZNT rendezvényein, ameddig nem a wilsoni alapelvekre és a Polgári és Politikai Jogok Egyezségokmányában is leírt népek önrendelkezési jogára hivatkoznak, ami jogi szempontból össze nem téveszthető a fakultatív jogként szereplő autonómiával. 

Forrás:Erdély.ma

A felszólaló vendégek többsége inkább a népek önrendelkezési jogára gondolt és ez alapján gondolják helyesnek Székelyföld függetlenségét. A fordításokban is akadtak problémák, talán a fordítónak meg volt szabva, hogy ha véletlenül a ,,self-determination,,  azaz önrendelkezés kerül elő vagy autonómiára fordítsa le vagy sehogyan. Az ott lévő székelyek aztán segítettek a fordítónak a self-determination jelzőt önrendelkezésnek mondani. Köszönjük ezeknek a székely embereknek, akik segítettek a jogi fogalmat helyesen használni a tolmácsnak!


Bár a Székely Nemzeti Tanács vezetősége közleményében azt kérte, hogy a Székelyföld nem Románia és a ,,Vesszen Trianon,, jelzőket kerüljék az emberek, ennek ellenére több székely ember és magyar ember kiáltotta ezeket a jelzőket, hála az Istennek, hogy ezt hallják még Mordorban is!

B.CS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here