Közleményünk a Román Alkotmánybíróság döntésére, amelyet Marosvásárhelyi Katolikus Iskola ellen hozott - Székely Szó - A Székely Nemzeti Blog

Friss

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2018. március 20., kedd

Közleményünk a Román Alkotmánybíróság döntésére, amelyet Marosvásárhelyi Katolikus Iskola ellen hozott


A Székelyek Világszövetsége mélységesen felháborodott a Román Alkotmánybíróság döntése miatt, amely sérti a Marosvásárhelyen élő székelyek és magyarok jogait, amiket egyébként a román alkotmány is biztosít, továbbá a Román Alkotmánybíróság döntése sérti a Román-Magyar alapszerződésben leírtakat is, ahol le van írva, hogy a Román Állam biztosítja a területén élő magyar közösségek nyelvi jogait és tehát lehetőséget ad az anyanyelvi oktatásra.
A Székelyek Világszövetsége felkéri Magyarország külgazdasági és külügyminiszterét Szijjártó Pétert, hogy a Román Alkotmánybíróság döntését a Marosvásárhelyi Katolikus Iskolával kapcsolatosan véleményezze, és lehetőségeihez mérten próbáljon megoldást találni az iskola létrehozására. Ha a Román Állam nem hajlandó lépni, akkor Magyarország Kormánya kezdeményezze a Román- Magyar Alapszerződés felülvizsgálatát, újra tárgyalását.
A Székelyek Világszövetsége kéri az erdélyi magyar pártok vezetőit, hogy az ügyet egységesen vigyék nemzetközi bíróságra és határolójának el minden egyes székely és magyarellenes lépéstől, amit a Román Állam egységesen megfélemlítési célból tesz. A Székelyek Világszövetsége nem ünnepeli Románia 100 éves jubileumát, sőt teljes mértékben elhatárolódunk ettől és kijelenthetjük, Románia jogállamiságát megkérdőjelezzük, és nem vagyunk egy cseppet sem büszkék a már úgy nevezett iszlám állam terroristáihoz hasonló, véresszájú soviniszta román politikusok ellenünk hozott döntéseire.
Székelyek Világszövetsége Sajtószolgálata 
2018.március.20


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here