A romániai magyar oktatás felszámolását szeretnék. - Székely Szó - A Székely Nemzeti Blog

Friss

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2019. február 8., péntek

A romániai magyar oktatás felszámolását szeretnék.

Napok óta bennem van egy olyan érzés, hogy a romániai magyar oktatás felszámolását szeretnék a román hatalmak, ugyanis ezzel el lehet érni egy etnikai és nyelvi asszimilációt is. Gondoljanak bele, hogy itt élünk több mint ezer éve Erdélyben és Székelyföldön úgy, hogy 22 millió románnal körülvéve és még 100 év alatt sem tudtak minket teljesen beolvasztani. Még így is megmaradt nem hivatalosan 750 000 székely és kb. ugyanannyi erdélyi magyar. A székelyek a saját területén 80%-os többségben.


Ennek mi volt az oka? A magyar anyanyelvi oktatás és a magyar és székely nemzeti identitáshoz való ragaszkodás. Ez volt a kulcsa az több mint ezer éves megmaradásnak. Ha ezt a kezünkből kiveszik, akkor végünk. A magyar kormány is bármilyen hibája is legyen, de tudja ezt és támogatja az erdélyi magyar és székely oktatás fejlesztését. Ez nem kis segítség, hanem óriási. 

Képzeljék el, hogy bármerre járunk, Székelyföldön, a Székely Leszek 2021 Mozgalommal, olyan fiatal diákokat ismerünk meg, akik nagyon sok területen óriási tehetségek. Legutóbb Sepsiszentgyörgyön ismertünk meg egy olyan székely diáklányt, akinek olyan tiszta és vérprofi énekhangja volt, hogy ilyent ritkán hall az ember. 

Tudják mi a bosszantó, hogy ezeket a tehetségeket nem igazán vesszük észre és egy ilyen hanggal rendelkező lányból is lehet pszichológus vagy egyéb kétkezi gyári munkás lesz, és itt nem a gyári munkások ellen beszélünk. Hogyan lehetne ezeken a tehetséges diákokon segíteni? Nyílván megfelelő oktatással, amelyet a közképviseleteink, pártjaink egységesen védenek. 

Vagy említhetnénk barátunkat a Csíksomlyón élő Péter Botondot is, aki akkora képzőművészeti és tervezői tehetséggel rendelkezik, hogy a magyarországi média is beszámolt a tehetségéről. Csak azért nem kaphat diplomát, mert a román érettségije nem sikerült. A tehetsége megvan, de egy ilyen nyelvi akármilyen tantárgy miatt nem tudja a tehetségét kamatoztatni.

Tudják mekkora méreg ez? Nagyon nagy, mert ezek az emberek építeni szeretnének és nem rombolni, de mégis ilyen falakba ütköznek, ilyen korlátokat tesznek eléjük. Meg kell teremteni azt a lehetőséget, hogy mindenki Erdélyben és Székelyföldön, az anyanyelvén szerezhessen akkreditált, vagyis nemzetközileg elismert diplomát. 

Ezért a Székely Leszek 2021 Mozgalom is azt tanácsolja minden szülőnek, hogy ne adják gyereküket idegen nyelvű iskolába, csak magyar anyanyelvű iskolába. A diákoknak is sok felelősség van a vállukon, nem könnyű nekik sem, mert a rendszer elvárásainak meg kell feleljenek. 

Rengeteg teher van a diákokon is és ezt saját tapasztalatból is kijelenthetjük, mert az iskolákban véleményünk szerint olyan tudást kellene átadjanak a diákoknak, amiket a XXI.században a való életben is használnak. Számtalan olyan felesleges elmélettel, hazug és manipulatív dologgal tömött minket is a román oktatási rendszer, amit nem használunk a való életben. A diákokat elsősorban az iskola az életre kell felkészítse, szakmát kell biztosítson a diákoknak és az erkölcsös demokratikus elvek mentén a személyiségüket fejlessze, hogy amikor kikerülnek a nagybetűs életbe, akkor őket ne a negatív meglepetések hanem a lehetőségek fogadják. 

A MOGYE ügye számunkra nagyon fontos, ezért csak bátorítanánk mindenkit, szülőt, nagyszülőt, gyereket, hogy csapjunk az asztalra és álljunk ki együtt az erdélyi magyar oktatás mellett, mert ez nem lehet politika tárgya, ez a megmaradásunkról és a jövőnkről szól. Ma a MOGYE holnap a Sapientia majd a PKE és szépen lassan leépítik a magyar egyetemi oktatást.

Meg akarunk maradni Erdélyben és Székelyföldön? Akkor küzdenünk kell, még akkor is, ha sokszor reménytelennek tűnik a helyzet, még akkor is, ha a pártjaink, közképviseleteink sokszor másodlagos és harmadlagos dolgokkal foglalkoznak. Ez nem mese, ez a valóság, és ha nem nyitjuk ki a csipánkat elvész az erdélyi magyarság és székelység is!

Székely Leszek 2021 Mozgalom Sajtószolgálata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here