Nem székelynek születünk,azzá válunk - Székely Szó - A Székely Nemzeti Blog

Friss

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2019. február 13., szerda

Nem székelynek születünk,azzá válunk


Jean-Paul Sartre(1905-1980) francia filozófus aki nem csak korának de minden idők egyik legnagyobb gondolkodójának tekintik,az erkölcs kapcsán igy fogalmazott:’’Nem embernek születünk,azzá válunk’’-tehát születésünk pillanatába erkölcsileg nem számitunk embernek még,mert a világról nem tudunk semmit

. Csak akkor válunk emberré ha különbséget tudunk tenni jó és rossz között,ha elfogadók tudunk lenni embertársaink iránt vagy ha egy döntés hozatalnál nem csak az én érdekeimet nézem,stb. Ennek kapcsán állithatom én is ezt hogy:’’Nem székelynek születünk,azzá válunk’’-s ha belegondoltok van ebben igazság. Elsősorban nehéz székelynek lenni főleg ezekben az időkben amikor minden sarokból leselkednek ránk a székely gyűlölő románok. 

Másodsorban tenni kell azért valamit egy közösség érdekében ha már annak vallja magát,csak úgy mint a kereszténységbe a keresztséggel és a konfirmálás által teszel azért hogy keresztény legyél,na de-nem elég ennyi egy egész életre. Templomba kell járni rendszeresen,élni kell az úri szent vacsorával és tudjátok a jó kedvű adakozókat szereti az Isten. Persze egy szóval se mondom hogy nem vagyunk keresztények sőt, azok is s a mellett székelyek akiknek nem könnyű hangoztatniuk a hangjukat egy ilyen nemzeti elnyomásban mint a miénkben. 

Persze nem tudok egy ilyen ’’receptet’’mondani arra hogy hogyan váljunk erkölcsileg is székelyekké csak ugy mint a kereszténység ki vivását tekintve azokká, de ez a szép az egészben. Neked kell kitalálnod testvérem. Nem mondhatom el neked mit csinálj vagy mit ne csinálj,hiszen te tudod neked mi és hogyan jó. Ha neked elég az hogy ülsz a TV előtt s azt mondod hogy rám ez nem érvényes mert székely vagyok,rendben van,csak akkor azt is vedd figyelembe barátom ha elér együtt ez a kicsiny kis nemzet egy olyant hogy az egész világ felfigyel akkor ne lepődj meg ha te nem leszel benne,mert nem tettél semmit. 

Harcolni kell de ugyanakkor tisztelni is, elfogadni másokat,s ha földre hullasz felállni és tovább haladni az úton úgy hogy közben teszel valamit a közösségért s akkor székelynek vallhatod igazán magad. Csak rajtad áll hogy te ki vagy s minek vallod magad,mert a tettei alapján ismerszik meg egy ember,s mivel a jövőnk kicsit ködös még,kezd el ma a székellyé válás folyamatát mert,’’Ki tudja merre,merre visz a végzet!’’

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here