A Székely Leszek 2021 Mozgalom javaslata a medvetámadások megelőzésére és a medvék számának korlátozására - Székely Szó - A Székely Nemzeti Blog

Friss

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2019. március 23., szombat

A Székely Leszek 2021 Mozgalom javaslata a medvetámadások megelőzésére és a medvék számának korlátozására


 Kedves Székelyek!


Ez csak egy észrevétel a részünkről, lehet mi tévedünk és mi látjuk ennyire veszélyesnek ezt a helyzetet, de a kőrispataki medvetámadás után le kellett vonjunk olyan következtetéseket amiket sajnos egyre többen csak akkor veszünk észre amikor a baj már megtörtént. A tavalyi évben is számos medvetámadás történt csak Székelyföldön ahol felelős soha nem kerül, vagy pedig az áldozatra kenik a felelősséget, hogy miért járkált az erdőben.

Utána néztünk, hogy az utóbbi években az erdőkitermelések száma lecsökkent és jelenleg 17% al növekedett az erdős területek aránya az előző évekhez képest. A medvék száma viszont rohamos nő és akár 3 éven belül a 2018-as évi adatokhoz képest háromszor több medve lehet, tehát 2021 –re. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi kár történik most, emberi életek veszélyeztetése az, ami jelenleg folyik itt Székelyföldön és ezt a nyakkendős és maguknak több ezer eurós fizetést megszavazó politikusaink ezt elnézik, nemzetiségtől függetlenül.

Bár Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának UDMR-es elnöke a medvék számának korlátozásáért még tüntetett is Bukarestben, de sajnos nem nagy eredmény született, ugyanis a medvék száma azután is csak nőtt, ahogyan a támadások és a mezőgazdasági károk száma is jelentősen emelkedett.

A Székely Leszek 2021 Mozgalom szerint a medvék számát a jelenlegi adatokban szereplő számok felére kell csökkenteni, ez nem csak az itt élő őshonos székely népet ért támadások megfékezésére szolgál, hanem a medvék életére is ugyanis minél több egyed jön világra, annál nagyobb terület szükséges számukra és annál több élelem is, amit nem fognak tudni csak a természetben megtalálható táplálékokból beszerezni és így az ember lakta részre is be fognak szorulni és hasonló esetek fognak történni, mint ami Kőrispatakon is történt.
Nagyon sokan beszélgetnek erről a témáról, megmarad a beszéd, de javaslatok nem igazán jönnek elő. A Székely Leszek 2021 Mozgalomnak van egy javaslata ami véleményünk szerint csökkentené a támadások számát.

Véleményünk szerint a vadásztársulatok számára a kormány és az Európai Unió pénzügyi forrásaiból biztosítani kell az összes medve megjelöléséhez szükséges chipet és ezt egy bárki számra elérhető mobiltelefonos alkalmazással összekapcsolva nyilvánossá kell tenni, hogy csökkentse az ilyen találkozásokat, ami emberi életeket vehet el. Nyílván a XXI. századi technika annyira fejlett már, hogy szinte nincs olyan ember, akinek ne legyen okostelefon, amin ezt egyszerűen elérhetné.    

Véglegesen ez sem szüntetné, meg a akadályt viszont nagyon sokat segítene a mostani helyzeten, ami egyre jobban elviselhetetlenné fog válni. Mozgalmunk levélben fogja értesíteni az erdélyi magyar pártokat is, hogy indítványozzák ezt a tervezetet Románia parlamentjében és az Európai Parlamentben is legyen szó ennek az ügynek a támogatásáról.

Mivel a medvék számát nem korlátozzák és engedik az elszaporodásukat, úgy gondoljuk, hogy politikai oldala vagy része is van, ugyanis a vadgazdálkodó szervezetek számára szeretné a kormány a külföldi vadászok idehívásával a gyors meggazdagodást és valószínűleg a háttérben a medvékből származó pénzt egymás közötti elosztását is elősegíteni. Lehet összeesküvéselméletnek tűnik viszont ez ismerve a román politikai előkelők korrupciós ügyeit teljes mértékben elképzelhető.
A Székely Leszek 2021 Mozgalom javasolja egy háromnyelvű petíció elindítását a medvék számának csökkentése mellett, amit kérünk az erdélyi magyar pártok, civil szervezetek, részéről is, hogy támogassanak és ezt juttassák el az illetékes minisztériumnak, amely ebben az ügyekben is felelős. Ha ez az állapot rövid időn belül nem változik meg akkor ezt a mozgalmunk egyszerűen a román kormányt népírtással és fenyegetéssel vádolja.

Amióta megtörtént az eset, az oldalunkon több tucat levél érkezett, hogy mit lehetne ebben az ügyben is tenni, és árván maradt két Kőrispataki lány megsegítésére való gyűjtést támogató felhívásunk is több mint 35 000 embert ért el a közösségi oldalunkon.  

Itt nem szavakra van szükség, hanem tettekre és ne csak a bajban keressük egymást, hanem a mindennapokban is az egység megteremtésén törekedjünk!

Székely Leszek 2021 Mozgalom elnöksége                                   2019.márc.23

Foto 24.hu 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here