Kulcsár-Terza József keményen beolvasott a román hatalomnak a parlamentben! - Székely Szó - A Székely Nemzeti Blog

Friss

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2019. március 13., szerda

Kulcsár-Terza József keményen beolvasott a román hatalomnak a parlamentben!

Az MPP sajtóirodája küldte a hírt a Székely Szó-A Nemzeti Blog számára, hogy Kulcsár-Terza József milyen keményen beolvasott a székely autonómiát ellenző román hatalomnak a parlamentben.  89-óta várjuk legyen egy olyan ember, aki ilyen nyíltan felválalja a véleményét. És itt van. Nem az RMDSZ és PSD összefogás, és az egyet előre kettőt hátra politika embere hanem az MPP embere, amely egyre jobban visszaszerzi az eredeti irányvonalát. 

Foto: MPP Sajtóirodája

KÖZLEMÉNY – A Székely Szabadság Napján elfogadott petíció üzenetét ismertette a parlamentben Kulcsár-Terza József


A Székely Szabadság Napja marosvásárhelyi rendezvényén elfogadott petíció üzenetét ismertette napirend előtti felszólalásában a Román Parlament szerdai ülésén Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) parlamenti képviselője. A Románia Kormányának és Parlamentjének, illetve Klaus Iohannis államfőnek címzett folyamodvány szövegéből kiemelte, hogy március 10. nem csupán az 1854-ben kivégzett székely mártírokra való emlékezés napja, hanem a székelység ismételt jogkövetelésének napja is.

 A szövegből idézve rámutatott, Székelyföld területi autonómiája nem sérti Románia területi egységét és állami szuverenitását, nem sérti a Székelyföldön élő román és más nemzetiségű polgárok érdekeit, sem Románia alkotmányát. A tartalomra hivatkozva emlékeztetett, hogy az Európai Tanácshoz való csatlakozásakor Románia egyoldalú kötelezettséget vállalt a tanács 1201/1993 számú ajánlásának teljesítésére, amely ezáltal kötelező érvényűvé vált. Idézte: „A dokumentum 11. cikkében kimondja, hogy azokban a körzetekben, ahol egy nemzeti kisebbséghez tartozó személyek többséget alkotnak, ezen személyeknek jogukban áll, hogy sajátos történelmi és területi helyzetüknek megfelelő és az állam nemzeti törvénykezésével összhangban álló helyi vagy autonóm közigazgatási szervekkel vagy különleges státusszal rendelkezzenek.” Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székely népnek – idézte a felterjesztésből Kulcsár-Terza.

A petícióból felolvasta továbbá az ártatlanul elítélt Beke István és Szőcs Zoltán szadabon bocsátását követelő pontot. A közelgő március 15-i Nemzeti ünneppel kapcsolatban az MPP-s politikus úgy fogalmazott, „Üzenetünk világos: ugyanúgy, ahogyan az 1848-49-es forradalom harcosai annak a nemzetnek a szabadságáért küzdöttek, amelyiknek fiai voltak, mi erdélyi magyarok sem mondunk le arról a jogunkról, amit ígér számunkra az 1918. december 1-jei Gyulafehérvári kiáltvány.”
„Legyen békesség, szabadság és megértés” – zárta politikai nyilatkozatát Kulcsár-Terza József.

 Bukarest, 2019. március 13.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here