Magyarországi ellenzéki pártokat kérdeztünk a székely autonómia és önrendelkezési törekvésekről. Elsőnek a Mi Hazánk Mozgalom álláspontját közöljük. - Székely Szó - A Székely Nemzeti Blog

Friss

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2019. március 8., péntek

Magyarországi ellenzéki pártokat kérdeztünk a székely autonómia és önrendelkezési törekvésekről. Elsőnek a Mi Hazánk Mozgalom álláspontját közöljük.


A Székely Szó kíváncsi volt a magyarországi ellenzéki pártok álláspontjáról a székely autonómia és önrendelkezési törekvések mellett. Több ellenzéki pártot megkérdeztünk ezzel kapcsolatosan, de egyelőre válasz még csak a Mi Hazánk Mozgalomtól érkezett, amely Erdélyben is építkezik.  1.              Hogyan vélekednek Önök arról, hogy a székelység az önrendelkezéséért harcol?

Európa egyik legnagyobb számú nemzeti kisebbségeként nem csak feladata, de kötelessége a székelységnek önrendelkezésének a kivívása, földjének, nyelvének, kultúrájának, identitásának a megőrzése! Sajnos jelenleg az anyaországi politikában, beleértve a kormányt is, nem kerül erre a nemzetstratégiailag fontos témára kellő hangsúly (Szili Katalint nem csak alkalmatlannak, de hiteltelennek is tartjuk az autonómia törekvések elősegítésére). Románia EU-csatlakozásának feltétel nélküli megszavazása olyan nemzetárulás volt 2005-ben a baloldal és a Fidesz részéről is (Orbán Viktor egy évvel korábbi, tusványosi ígéretével szemben), melynek súlya csak mostanában érződik igazán, amikor a magyar kormányzat eszköztelenné vált a jogtipró román hatalommal szemben.

A Mi Hazánk Mozgalom, mint azt nevünk is mutatja, számol Székelyfölddel, s kiáll az autonómiáért folytatott harcban székely testvéreink mellett. Reméljük, hogy a magyar országgyűlés mellett hamarosan az Európai Parlamentben is fogjuk tudni hallatni a hangunk, többek közt a székely autonómia mellett kiállva!

2.     Önök szerint van esély a Székely Nemzeti Tanács által kidolgozott autonómia statútum érvényesítésére ismerve a románság álláspontját az autonómiával kapcsolatosan?

.Ismerve a román fél hozzáállását az autonómia kérdéséhez, azt kellene válaszolni, hogy erre sem most, sem máskor nem lesz lehetőség.
Ám ismerve a magyarság és székelység szabadságért vívott ezer éves harcát, szívósságát, nem a románokon, hanem csakis rajtunk múlik, hogy lesz-e autonómia Székelyföldön, hogy lesz-e megfelelő képviseletünk az ügyben.

3.     Önök szerint az RMDSZ az elmúlt 30 évben kellő erővel és jó módszerrel képviselte a székely önrendelkezés ügyét?

Véleményünk szerint az RMDSZ nem fektetett kellő hangsúlyt az autonómia kérdésére (még ha látszólag voltak is próbálkozásai) , jelenleg legnagyobb támogatottságú erdélyi magyar pártként, melynek nem csak települési vezetői, de megyei tanácsosai, parlamenti képviselői, szenátorai és erős Európa parlamenti képviseletük is van. Ilyen képviselet mellett nem sikerült érdemi eredményt elérni, gyakorlatilag ugyanott tart minden, mint a rendszerváltozás után.

4.     Önöknek, ha nem titok ez, akkor melyik erdélyi magyar párt, civil tömörülés a legszimpatikusabb és tervezik-e felvenni velük a kapcsolatot vagy akár együttműködnének-e magyar nemzeti kérdésbe velük?

Természetesen nem vagyunk az erdélyi magyar képviselet további megosztásának a hívei, de hozzánk hasonló gondolkodású, beállítottságú pártot tudnánk szövetségesként elképzelni.
Akik keresztény-konzervatív értékeket vallanak, akik az "isten, haza, család" jelszóhármas mentén élik mindennapjaik.
Ilyen pártnak tekintjük az Erdélyi Magyar Néppártot, amellyel már kapcsolatban is állunk, s hasonlóan gondolkodunk az autonómia kérdéséről is!

5.     Mi az a legfontosabb üzenet, amit tolmácsolnának a székelységnek?

A székelységnek nem is lehetne más üzenetünk, mint a következő Wass Albert Üzenet Haza című versének záró sorai:

"És lészen csillagfordulás megint,  és miként hirdeti a Biblia:  megméretik az embernek fia,  s ki mint vetett, azonképpen arat,  mert elfut a víz, és csak a kő marad,  de a kő marad."

Győzelemre fel, ez a Mi Hazánk!

Komlódi Lóránd
a Mi Hazánk erdélyi szervezője

                                               

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here