Székelyek ki-nem pedig be - Székely Szó - A Székely Nemzeti Blog

Friss

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2019. március 4., hétfő

Székelyek ki-nem pedig be

Ahogy mindenki tudja a világ gazdasági és társadalmi középpontjába már egy jó pár éve a migráció áll. Ennek hátterében persze amit már szinte mindenhol olvashattunk az a háborús övezeteken élő sziriai háborús menekültek akik jobb környezetre és megélhetőségre vágynak. Na igen..de mi a helyzet velünk? Székelyföld nem egy háborús övezet legalábbis nem abban az értelemben mégis évről-évre egyre több ember hagyja el a térséget.

Amit érezni lehet az nem más mint a lehetőségek hiánya. Ugyanis ha felvázolnám hogy milyen országokba vándorol ki a székelység akkor ezt kapnánk: Nagy-Britannia és Egyesült Kiráyság, Németország gyakran Spanyolország vagy Olaszország esetenként Dánia vagy Franciaország és persze egyéb nagyobb életszinvonalú országokba egyes esetekbe akár az Egyesült Államokba.

Hiába emelték a fizetéseket, emelték minden más kiadásnak az árát is igy a helyzet nem lett jobb sőt talán rosszabb. Mivel Románia nem áll túl fényesen az EU országai közül ezért hozták meg ezt a lépést de ezzel a problémát nem oldották meg sőt sok fiatal és nemcsak a tanulmányai elvégzése után be le se kezd itt a munkába már egyből mennek valamelyik fentebb emlitett országok közül egyikbe és ott kezdik meg karrierjüket mert jól tudják hogy ugyan azért a munkáért külföldön jobban megfizetik.

A másik dolog az hogy Székelyföld se az álmok és a csodák főhadiszállása sajnos és a keleti lemaradottság nálunk is igen-igen felfedezhető mind technológia mind tudomány terén. Hiszen rengeteg dolog van ami nálunk nincs vagy nem elérhető vagy ha igen nem beszerezhető áron mig külföldön vannak, könnyen elérhetőek és igen egyszerűen beszerezhetőek és igy a mostani generációt az vonzza hogy meglegyen mindene amire vágyik és amit itt nem kapna meg soha.

Persze vannak olyan emigrálók köztünk akik nem véglegesen hagyják el szülőföldjüket. Szerencsét próbálnak, világot látnak, megtapasztalják a nyugati világot, eltöltenek egy pár hónapot akár egy évet és aztán vissza jönnek egyes esetekbe rövid időre vagy vannak olyanok akik végleg mert végül rájönnek hogy ott is ugyan ugy vannak nehézségek vagy mégse azt szeretnék csinálni amit ott álommunkának képzeltek .A többiek akik megszerették,ők letelepednek és új életet kezdenek egyesek soha vissza nem jönnek mert megtalálták azt amit gyerek koruk óta szeretnének megkaparintani.

Kedves barátaim, a migráció egy mindennapi folyamattá vált világunkba ami lassan mindenkit érint és szinte késztet vagy rávesz arra hogy mi is elhagyjuk otthonunkat de álljunk ellen a kisértésnek és próbáljunk itt jövőt alapozni mert ha mind elmegyünk kié lesz Székelyföld és ki marad itt ezen a csodás helyen? A döntés a te kezedben van de dönts jól mert "a nagyvilágon e kivül nincsen számodra hely,áldjon vagy verjen sors keze itt élned,halnod kell"


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here