Vallásos, keresztény nép a székely, de ebben is megosztott - Székely Szó - A Székely Nemzeti Blog

Friss

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2019. március 5., kedd

Vallásos, keresztény nép a székely, de ebben is megosztottVallás nép vagyunk már jó ideje keresztények vagyunk és a világ egyig legszebb vallási esemény a miénk, a Csíksomlyói búcsú ahová katolikusok, reformátusok, unitáriusok és evangélikusok is egyaránt elmennek. Sok esetben több mint félmillió ember is ott van és énekelik a székely és magyar himnuszt.
Vallási felekezetekből nincs hiány itt sem és ennek következtében megosztottság is van rendesen. A XXI. században bármennyire keményen hangzik a vallás és a politika kéz a kézben jár egymás mellett. Itt Erdélyben és Székelyföldön is ez a helyzet, ugyanis nem ritka, hogy a templomokban a bibliai beszédek közben vagy után elhangzik egy kis politikai kampány, legtöbb esetben az RMDSZ számára.

Azt mindenki döntse el, hogy mennyire erkölcsös az, ha egy pap, aki Isten szolgája és megbízottja, hogy a tanítsa, a népet a szentírásra az elkezd politikai véleményeket nyilvánítani a templomokban.  A pápa látogatása is egyre közelebb és most egy érdekes fordulat került elő, ugyanis nagy felháborodást váltott ki az a hír, hogy nem lehet sem a magyar sem a székely zászlókat vinni a pápalátogatásra, ezzel tele volt az egész internet.

Majd a Pontifex.ro oldal, akik a pápa látogatásában vállalnak szerepet a következő közleményt adták ki ami szintén értelmezhetetlen számunkra:

"Minden csoport hozhat magával egy templomi/lelkiségi lobogót. Normál méretű vatikáni/közösségi és más szokásos zászlókat is lehet hozni. Ne hangozzék el olyan politikai/társadalmi üzenet, ne legyen olyan jelkép (banner, zászló), amely a szentmise, zarándoklat jellegétől idegen. Szeretnénk a korábbi évekhez hasonlóan a csíksomlyói zarándoklatok imádságos jellegét megőrizni."

Itt a kérdés az, hogy mit takar a lelkiségi lobogó, mert nálunk az nem a templomi zászló hanem a székely és magyar zászló.  A másik kérdés meg az, hogy hány embernek van vatikáni zászlója, mert szerintünk nagyon kevés embernek van ilyen. ,, közösségi és más szokásos zászlókat is lehet hozni.,, tehát akkor ez is meg kell erősítse azt, hogy a székely zászlót kell vinni a 2004 es változatot is és az ősi piros-fekete székely zászlókat is vigye mindenki akinek van.

A harmadik kérdés is furcsa számunkra,, ne legyen olyan jelkép (banner, zászló), amely a szentmise, zarándoklat jellegétől idegen,, Vajon egy olyan banner idegen lenne, hogy ,,Magyar miséket a moldvai csángó magyaroknak!,, ? Vagy az anyanyelvű misék kérése az más erős politikai kérés lenne?

A Székely Leszek 2021 Mozgalom közösségi oldalán egy felmérést készítettek erről az eseményről kapcsolatosan ahol a kérdés a következő volt: ,,Ön szerint melyik esemény képvisel a székelység számára nagyobb értéket?,, A válaszok egyáltalán nem meglepőek számunkra ugyanis a válaszoknál 122 az 5 arányában a Csíksomlyói búcsú győzött a pápa látogatása felett.

A hozzászólók között voltak olyanok, akik egyértelműen kijelentették, hogy butaságnak tartják a regisztrációt a pápalátogatásra és bármilyen tiltás ellenére vinni fogják a székely és magyar zászlókat is. Volt olyan hozzászóló, aki azt javasolta, hogy aki teheti az székely ruhában vegyen részt az eseményen és olyan is volt, nagyon sok ember, hogy csak a Csíksomlyói búcsúra mennek, ugyanis számukra nem meggyőző egy olyan pápa jelenléte, amely muszlim migránsok lábát csókolgatja és a szabadkőműves és világhatalomra törő Rockefeller család fejének a kezét csókolja meg a pápa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here