Csiksomlyói Pünkösdi Búcsú-Pápalátogatás 2019 - Székely Szó - A Székely Nemzeti Blog

Friss

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2019. június 8., szombat

Csiksomlyói Pünkösdi Búcsú-Pápalátogatás 2019

A Csiksomlyói nyereg, ahogy minden oda járó magyar keresztény ember ismeri a minden évben megrendezett pünkösdi búcsújával Európa és a világ egyik legnagyobb keresztény eseménye és zarándokhelye. A minden évben több tizezer ember jelenléte és a szentlélek kitöltetése mellett idén azonban nem csak e miatt lett a keresztény világ közepe egy pár napra: Jézus Krisztus földi helytartóját,a szentatyát magát Ferenc pápát fogadta és adott helyet az ő szentmiséjénék és egy nagyon régóta várt várakozás beteljesülésének elégtételét.

Erdélynek és Székelyföldnek ez egy történelmi nap volt ugyanis most előszőr járt egy pápa székely lakta térségben és most először fogadta a csiksomlyói kegytemplom a keresztény egyház vezetőjét.
Sajnos nem tudtam lenni a pápalátogatáson de a búcsún is olyan volt mintha ott lett volna. Már Csikszereda előtt is a falvakban és a város különbőző pontjain is találkoztam plakátokkal,a kegytemplom falára irott szöveggel az egy héttel előtti eseményeknek jelent adtak: "Isten hozta a Szentatyát Csiksomlyón",mindemelett egy székely kaput is avattak a nyeregbe a fogadtatás emlékére és végül de nem utolsó sorban különbőző mágneseken köszönt vissza az argentin származású olasz I.Ferenc pápa.

Az egész ünnepi esemény mottója a: "Járjunk eggyütt" hiszen minden jelenlévő elmondása szerint Ferenc pápa egy nagyon közvetlen elfogadó és emberszerető ember aki felekezetet nem nézve velük együtt imátkozott és sétált. Ha mindez nem lenne elég egy hitetlen embernek vagy egy olyannak aki sosem járt még Csiksomlyón akkor ahogy felér a dombtetőre átjárja egy olyan érzés ami addig soha. Mintha mindenki átérezni a másik ember problémáját vagy ahogy végig néz egy arcon tudná hogy ő milyen ember. Egyszerűen beigazolódik a szentlélek isten hatalma és mindenki lángnyelveken beszélne.

A Szentmisén felidézték Ferenc pápa szavait amiből 2 dolog volt nagyon fontos és szivmelengető: Az egyik az az hogy zarándokolni azt jelenti hogy: valahová hazatérni. A második pedig ami minket még ennél is jobban érint hogy "megsúgta"nekünk a Szentatya hogy: eleget fog tenni a kérésünknek,nem felejt el és imátkozni fog értünk! Ezzel elárulta azt hogy ahogy ő eljutott Székelyföldre mi székelyek is eljutottunk Vatikánba mert mostantól ott vagyunk a pápa és a pápai állam tisztelendő urainak a fejébe,szivébe és lelkébe.

Utolsó előtti gondolatként megemlitek vagyis továbbitok még egy üzenetet a szentmisén elhangzott úzvölgyi eseményekről: Történt ami történt és nagyon fájó,de ha valakivel beszélgetek erről vagy egy teljesen más témáról a nézőpontomat csakis úgy bizonyitsam ha a mondandómban birtoklom egyszerre ezt a két dolgot: Az igazságot és a szeretetet. Ha ezek együtt nincsenek meg akkor belőlünk is kitör a düh ami nézeteltérést szül és az már tettleges konfrontációhoz vezethet.

Végezetül pedig tisztelt olvasók,kedves testéreim. A jó Isten szemébe mind egyek vagyunk és mégis különbözőek. Próbáljunk a legvégsőkig arra törekedni hogy mindenből a lehető legjobbat és legtöbbet hozzuk ki valamint mindvégig bizzunk abba hogy történhetnek csodák ahogy ez az esemény is az volt és az utolsó itéletkor ugy álljunk meg Isten szine előtt hogy semmit sem bántunk meg és nem múlasztottunk el egy fontos pillanatot se. Járjatok békességgel testvéreim s amig újra találkozunk hordozzon titeket a tenyerén a jó Isten, Az Atya, a Fiú és Szentlélek Isten nevébe: Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here