KÖZLEMÉNY – Port kavart az MPP által benyújtott törvénymódosító tervezet - Székely Szó - A Székely Nemzeti Blog

Friss

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2019. június 25., kedd

KÖZLEMÉNY – Port kavart az MPP által benyújtott törvénymódosító tervezet

A román parlament emberi jogi bizottsága kétségbe vonta, hogy diszkriminálva lennének a romántól eltérő anyanyelvű diákok az érettségin és az abszolváló vizsgán. A Magyar Polgári Párt törvénymódosító tervezetének megvitatásán derült fény erre – mondta Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke csütörtökön, Gyergyószentmiklóson tartott sajtótájékoztatóján. Mint részletezte, az oktatási törvény módosításának tervezetét június 19-én tárgyalta az emberi jogi bizottság, de nem sikerült érdemi tárgyalást folytatni a témában, mivel a honatyák valótlannak tartották azokat az állításokat, amelyek a kisebbségekre vonatkozó vizsgarendszerre vonatkoznak. Nem volt hihető számukra, hogy a romántól eltérő anyanyelvű diákok két vizsgával (anyanyelv szóbeli, anyanyelv írásbeli) többet kell tegyenek, mint a román társaik, mint ahogyan azt is kétségbe vonták, hogy az anyanyelvi vizsga nem választható, hanem kötelező jellegű. 

Az is újdonság és hihetetlen volt számukra, hogy az anyanyelvi vizsgajegy beleszámít az érettségi és az abszolváló médiába. A helyzet tisztázásáért a törvénytervezet megvitatásának halasztása mellett döntött a bizottság. Kérik, hogy a tanügy minisztériumból szakértő vegyen részt a jövő hétre ütemezett gyűlésen – tájékoztatott Mezei János. Az eset kapcsán kijelentette: a román döntéshozók nincsenek tisztában a kisebbségek, ezen belül a magyarság helyzetével, és ezért nem feltétlenül ők a felelősek. „Neheztelünk rájuk, de igazából el sem jutottak a sérelmeinkről szóló információk hozzájuk. A többség és kisebbség között húzódó nagyon erős falat 30 év alatt nem sikerült lebontani” – fogalmazott Mezei János. Úgy értékei, a Magyar Polgári Párt parlamenti jelenléte segít abban, hogy „a régóta magunk előtt tolt gondokra” végre felfigyeljenek, és azokra megoldás szülessen.

Az oktatási törvény módosító javaslatát egyébként hétfőn a jogi bizottság elutasította. Az emberi jogi bizottságon kívül még a tanügyi bizottság kell véleményezze. A tervezet legkésőbb szeptember 11-ig a parlament elé kell kerüljön – számolt be a pártelnök.

A sajtótájékoztatón a Magyar Polgári Párt parlamenti képviselője, Kulcsár-Terza József új kezdeményezéséről is szó esett, ami a román-magyar békés együttélést hivatott elősegíteni. Mint azt Mezei János vázolta, a kezdeményezésről Kulcsár-Terza levélben már tájékoztatta képviselőkollégáit, Klaus Johannis államelnököt, Viorica Dăncilă miniszterelnököt és a képviselőház elnökét, Marcel Ciolacut. Az a cél, hogy még idén szülessen meg egy román-magyar megbékélési nyilatkozat. Az ennek szükségességét taglaló levélben az a javaslat áll, hogy a nyilatkozat megszerkesztéséhez járuljon hozzá minden parlamenti párt a képviselőház emberi jogi, egyházi és nemzeti kisebbségügyi bizottságának keretén belül. „Nyitnunk kell az olyan kapcsolatokra, amelyek megteremtik a románság és a magyarság közötti békét. Ezt csak politikai szinten lehet elérni. El kell fogadtatnunk azt, hogy mi Erdélyben otthon vagyunk, és nem legyőzöttekként kell ránk tekinteni, nem lehet uralkodni fölöttünk. Ehelyett európai szintű megbékélést kell teremteni” – fogalmazott Mezei János.

Gyergyószentmiklós, 2019. június 20.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here