Magyarországi pártok képviselőit kérdeztük a Székely Autonómiáról és az RMDSZ tevékenységéről! Elsőnek az MSZP korábbi EP képviselője, Szanyi Tibor válaszolt a kérdéseinkre. - Székely Szó - A Székely Nemzeti Blog

Friss

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2019. augusztus 9., péntek

Magyarországi pártok képviselőit kérdeztük a Székely Autonómiáról és az RMDSZ tevékenységéről! Elsőnek az MSZP korábbi EP képviselője, Szanyi Tibor válaszolt a kérdéseinkre.


Több párt képviselőjének sőt elnökének is feltettük az alábbi kérdéseinket, nem csak kormánypárti hanem ellenzéki képviselőknek is sőt olyanoknak is, akiknek még a székelységgel is voltak a korábbi időkben elég sok bajuk, kiváncsiak voltunk ezekre a kérdésekre hogyan reagáltak, vagy egyáltalán a megkeresésünkre ki fog reagálni. Ezekről a válaszokról egyenként számolunk be.  Elsőnek válaszolt a kérdéseinkre Szanyi Tibor, az MSZP korábbi EP képviselője.

1.       Ön szerint az RMDSZ  hitelesen képviseli az erdélyi magyarság és a székelység autonómia igényeit?

Összességében azt gondolom, hogy az RMDSZ-t is a sikerei minősítik, s szerintem ez ügyben van mit felmutatnia.

2.       Ön személy szerint támogatja-e a székelyek önrendelkezési törekvését?

Általában autonómia-hívő vagyok, ugyanakkor az autonómiatörekvések igen sokféle tartalommal bírhatnak. Nyilván az olyan törekvések sikeresek, amelyek széleskörű egyetértésre számíthatnak, kívül-belül.

3.       Ön szerint a magyar külügy mennyire áll ki a székely önrendelkezés mellett?

A magyar kiállás kérdése nem a magyar külügy szűkebb kompetenciája, hanem a kormányé. Ha jól értettem Orbán Viktor legutóbbi beszédét, akkor azt mondta, hogy jelenleg ennyit tudnak. Hogy ez mennyi, az elég relatív. Ha a magyar kormány valóban autonómiát akarna a székelységnek, akkor a lehetséges EU-partnereket nem sértegetné, hanem segítségül hívná.

 Ám az se lenne baj, ha ugyanezen magyar kormány idehaza rendben tartaná a jogállamiságot, kordában a korrupciót stb, ugyanis manapság amit a magyar kormány szorgalmaz az EU-ban, az szinte reflex-szerű gyanakvást vált ki. Szóval Orbánnak sajátos igazat adok abban, hogy a jelenlegi nem túl sok eszközén kívül valóban nem tud többet felmutatni.

4.       Mit üzen Ön személyesen a székelyeknek?

S   Személyesen azt üzenem a székelyeknek, hogy ha egy politika makacsul nem eredményes, akkor érdemes lehet rajta változtatni. Félreértés ne essék, hasonlókat mondok a saját pártomnak is. Konkrét tanácsokat azonban csak akkor adnék a székelyeknek, ha erre az összes szervezetük egyhangúan felkérne. Minthogy ennek az esélye nulla, így a Székely Szót se szeretném nehéz helyzetbe hozni az esetleges javaslataimmal.


Kép forrása: www.mszp.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here