Magyarországi pártok képviselőit kérdeztük a Székely Autonómiáról és az RMDSZ tevékenységéről! Másodiknak a Jobbik korábbi EP képviselője, Balczó Zoltán válaszolt a kérdéseinkre. - Székely Szó - A Székely Nemzeti Blog

Friss

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2019. augusztus 10., szombat

Magyarországi pártok képviselőit kérdeztük a Székely Autonómiáról és az RMDSZ tevékenységéről! Másodiknak a Jobbik korábbi EP képviselője, Balczó Zoltán válaszolt a kérdéseinkre.


Több párt képviselőjének sőt elnökének is feltettük az alábbi kérdéseinket, nem csak kormánypárti hanem ellenzéki képviselőknek is sőt olyanoknak is, akiknek még a székelységgel is voltak a korábbi időkben elég sok bajuk, kiváncsiak voltunk ezekre a kérdésekre hogyan reagáltak, vagy egyáltalán a megkeresésünkre ki fog reagálni. Ezekről a válaszokról egyenként számolunk be.  Másodiknak a Jobbik korábbi EP képviselője, Balczó Zoltán válaszolt a kérdéseinkre.

1.       Ön szerint az RMDSZ  hitelesen képviseli az erdélyi magyarság és a székelység autonómia igényeit?

Az RMDSZ-nek a székely autonómia iránti igény képviseletében nem látok összhangot a szavak és a tettek között, hiányzik az eltökélt küzdelem. Úgy tűnik, hogy a romániai hatalmi játszmákban való részvétel másodlagossá teszi számukra ezt a kérdést. Az autonómia iránt hitelesen, eltökélten küzdő szervezetnek a Székely Nemzeti Tanácsot tekintem.

2.       Ön személy szerint támogatja-e a székelyek önrendelkezési törekvését?

Természetesen támogatom. Módom volt ezt kifejezni magyar országgyűlési képviselőként, EP képviselőként, az egykori Illyés Közalapítvány kurátoraként, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnökeként budapesti tüntetésen, valamint több alkalommal meghívottként felszólalva a makfalvi Székely majálison.

3.       Ön szerint a magyar külügy mennyire áll ki a székely önrendelkezés mellett?

A magyar kormány a székely autonómia iránti igényt a nemzetközi fórumokon és a magyar-román kétoldalú kapcsolatokban nem képviseli megfelelően. Természetesen el kell kerülni a konfrontációt, de indokolt esetekben - és vannak ilyenek - a konfliktust vállalni kellene. Sokatmondónak tartom azt is, hogy Orbán Viktor idei tusnádfürdői beszedében - amennyire én pontosan követtem - nem is foglalkozott ezzel a kérdéssel.

4.       Mit üzen Ön személyesen a székelyeknek?

   Tisztelem a székelyeket azért, hogy az elmúlt száz év viharaiban is megőrizték identitásukat, magyarságukat, kultúrájukat. Ehhez a Jobbik Magyarországért Mozgalom lehetőségeihez mérten továbbra is minden támogatást megad - függetlenül attól, hogy ez ránk adott szavazatokban megnyilvánul-e.
Kép forrása: www.jobbik.huNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here