Rákossy Botond József, földmérő mérnök nyílt levele Borboly Csabához - Székely Szó - A Székely Nemzeti Blog

Friss

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2019. augusztus 2., péntek

Rákossy Botond József, földmérő mérnök nyílt levele Borboly Csabához


Hargita Megye Tanácsának elnökéhez

BORBOLY CSABA ELNÖK ÚR!

Hargita megye közvagyonának jegyzékét az 1351/2001-es kormányhatározat hagyta jóvá és ezen javak kezelése, megőrzése Hargita Megye tanácsának a hatáskörébe tartozik.
A több száz ingatlant magába foglaló leltáron szerepelnek megyei útjaink, közöttük a 123-as jelzésű Csíkszentsimon – Csíkszentmárton - #Úzvölgye megyei út is (Drum județean 123 – Sânsimion – Sânmartin – Valea Uzului – Dărmăneșt). Az említett út hossza 41 kilométer és területe 32,8 hektár.

Folyó év július 24-én a XXX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (ismertebb nevén ###Tusványos) Kós Károly sátrába került sor az “Úz-völgye és egyéb határvitáink” című kerekasztal-beszélgetésre, ahol a sajtó és nagyszámú hallgatóság előtt történő felszólalásában Ön azt állította, hogy egy csíkszeredai cég 1998-ban végzett felületes munkájának köszönhetően változott meg a megyehatár és amiatt vesztette el Csíkszentmárton község Úzvölgye települését. Mi több, ezért a munkájáért az illető cégnek 177 ezer lejt fizetett ki a kataszteri hivatal.

Tehát a fenti állítása szerint 1998 óta #Úzvölgye település és egy 3,5 kilométeres megyei útszakasz Bákó megye területén fekszik. Mivel a megyei tanácsok hatásköre a megyehatárig terjed ki, amennyiben a fenti kijelentése igaz, Hargita megye elvesztett a közvagyonából egy jelentős és rendkívüli fontossággal bíró részt.

Figyelembe véve a július 24-i állítását, felkérem tisztelettel Hargita Megye Tanácsának elnökét - akinek elsődleges feladata Hargita megye vagyonának őrzése és kezelése – hogy nyilvánosan válaszoljon a következő kérdésekre:

1. Milyen intézkedéseket tett az utóbbi 20 évben a megyehatáron kívül került és Bákó megye kezelésébe átkerült 3,5 kilométeres megyei útszakasz visszaszerzésének ügyében?
2. Az utóbbi 20 évben mennyi közpénzt költött a megyei tanács arra az útszakaszra, amely a csíkszeredai cég 1998-ban végzett, Ön által rossznak ítélt munkájának és az annak nyomán megváltoztatott megyehatárnak köszönhetően a szomszéd megye kezelésébe került?
3. Miért nem történt meg a 123-as megyei út telekkönyvi bejegyzése a közvagyon 2001-es jóváhagyása óta eltelt 18 év alatt?
4. Milyen intézkedéseket tett az utóbbi 20 évben a fent említett csíkszeredai céggel szemben a Hargita megyének okozott esetleges kár megtérítése érdekében?
5. Milyen körülmények között adta ki a megyei tanács apparátusa azt az építkezési engedélyt, amelynek köszönhetően a 123-as jelzésű megyei út védelmi zónájába hatalmas vascsöveket helyeztek el és amellyel visszafordíthatatlan környezeti katasztrófát okoztak az Úz-pataka völgyében?

Amennyiben a Tusnádfürdőn elhangzott nyilvános kijelentése nem felel meg a valóságnak, azaz az említett csíkszeredai cég 1998-ban végzett munkájának köszönhetően nem változott meg a megyehatár és az illető kataszteri dokumentáció értéke nem 177 ezer lej, megkérem tisztelettel, hogy nyilvánosan informálja erről a megye lakósságát és nyilvánosan kérjen elnézést az illető cégtől.
Ezzel egyidőben vizsgálja meg, hogy a 123-as megye út milyen hosszúságban fekszik Hargita megye mai határain belül és amennyiben a 41 kilométernek hiányát észleli, tegye meg a szükséges jogi lépéseket a tulajdonjog visszaszerzésének ügyében.

#Rákossy Botond József
földmérő mérnök#


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here