Interjú az erdélyi zenei műfajteremtő Bajna Levente nemzeti rapperrel - Székely Szó - A Székely Nemzeti Blog

Friss

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2019. november 12., kedd

Interjú az erdélyi zenei műfajteremtő Bajna Levente nemzeti rapperrel


Bajna Levente a Csíkszeredai születésű nemzeti rapper 1988-ban látta meg a napvilágot. Zenéi Erdély és Magyarország területén is ismertek, ugyanis többek között a Romantikus Erőszak nemzeti rock zenekarral is készített közös számot. Zenéi szókimondóak és a Székelyföldi valóságot, a hazaszeretetet és az önrendelkezésünk hírdetését is megelevenítik. A Székely Szó most vele készített egy interjút, ahol megismerhetik az erdélyi zenei műfajteremtő nemzeti rapper történetét.

Bajna Levente - Studio3xl - Kép forrása: Bajna Levente facebook oldala


1.     Pontosan hány éve kezdted el a nemzeti rap műfajt csinálni és mi motivált, hogy ezt a műfajt választottad?

    Már gyerekkoromban szerettem a rap zenét. Az iskolában a hátsó padban ültem és jó pár füzetet tele írtam mindenféle szöveggel, ami akkor a fejemben volt. Igazából 2004-ben mikor megjelent Majka Kiszavazó Show albuma akkor lettem rapper, nagyon megfogott akkor a rap zene és akkor döntöttem el, hogy én is ezt akarom csinálni. Aztán közbe hallgattam Fankadelit is... Az ő nemzet érzelmű dalai nagyon ott vannak a toppon de igazából nem motivált senki. Minden régebbi megírt szövegembe is ott volt a nemzet érzelem. Nekem nagyon sokat jelent a szülőföldem, lényegibe a mindent jelenti számomra szóval egyértelmű hogy erről rappelek. A rap az igaz szavak és az igaz érzelmek zenéje...bennem ezek az érzelmek vannak, amiket hangoztatok a dalaimban is. Komolyabban 2009-től rappelek. 2010-ben jelent meg az első kiadatlan albumom a Respekt a vérnek.

2.     Abban az időszakban volt még nemzeti rapp Erdélyben vagy Székelyföldön, vagy bátran kijelenthetjük, hogy ezt a zenei műfajt te teremtetted meg?

         Nem emlékszek hogy lett volna, volt aki említett meg a nemzettel kapcsolatos témákat a dalaiba, de ilyen zene, amit én csinálok jelenleg sincs Erdélyben. Pedig lehetne... sőt minél többen kéne képviseljük ezt a stílust itthon én úgy érzem, mert az Erdély Rap több üzenetet kell átadjon az embereknek egy átlagos rap zenénél!

3.    Hogyan fogadta az erdélyi magyarság és székelység a dalaidat, tehát hogy érzed mennyire sikeres ma ez a műfaj itt akár Székelyföldön is? 

     Jól fogadták és jól fogadják a mai napig. Ellen tábor mindig van és kell is legyen! Ez egyben egy harc is számomra.

4.  Ez talán egy kicsit nehéz kérdés, ugyanis az előadók erre nem igazán szoktak könnyen választ adni, de melyik számodat tekinted a legsikeresebbnek

     Egyértelműen a Respekt a vérnek és a Székelyföld ébredj és Tíltott című trackek 

5.     A szövegeid szókimondóak, és sok helyen elég keményen bírálod az elmúlt 30 év politikáját és Romániát is, volt már olyan, hogy ezért megfenyegettek, vagy ért már retorzió ezért téged?

     Persze, hogy igen... én mindig lázadok. Lázadok a rendszer ellen! Konkrét fenyegetésről nem beszélhetek de értek konfliktusok a zeném miatt akar szórakozó helyen stb. Viszont nem elég beszélni az útról, járni is kell rajta... én nem csak a netten képviselem Erdélyt!

Bajna Levente - Forrás Bajna Levente Facebook oldala


6.     Mik a tervek a jövőre? Új klippek vagy netán CD-megjelenés?

   CD megjelenés nem igazán van a tervembe, amugyis mostmár lássuk minden az interneten fut. Viszont amit megtudok említeni az egy Budapesten forgatott klip lenne, amit decemberben össze is hozok két barátom közreműködésével. Van pár mondanivalóm Karácsony Gergely Budapest fő polgármesterének szóval készülök egy olyan dallal amiben kerek perec elmondom a mostani szitut, ami végbe megy az Anyaországban!

7.     Bár az erdélyi zenei paletta elég nagy, de vannak olyan előadók, akiket kedvelsz itt és nem csak rappre gondolok?

       Őszintén nem igazán tudok senkit se mondani... én inkább rap zenét halgatok.

8.     A 2000-es évek elején úgy tűnik nekem, hogy sokkal jobban elismertebb volt az erdélyi magyar zene és akkor többnyire a dance vagy club zene. A B-Style a 100 Watt és Knock-Out is meghatározó együttese volt a korszaknak. Hogyan gondolod, felül lehet múlni még azt az időszakot és milyen irányba tart most az erdélyi magyar zenei ipar.

      Punnyadás van jelenleg úgy érzem az Erdélyi zene iparban... nem igazán segítik a helyi előadókat viszont lehet nincs is meg az a magas színvonal nálunk. De amúgy vannak ügyes és tehetséges emberek együttesek. Oda kell állni komolyan és persze, hogy fölül lehet múlni... a jó zenéhez komoly hozzá állás kell és persze tehetség meg akarat!

9.     Mit üzennél azoknak az embereknek, akik akár belefognának ebbe a műfajba amit te is képviselsz?

      Kitartás azt üzenném. Ez a műfaj nem olyan könnyű mert még nálunk Székelyhonban is van ahol megosztó viszont nemzeti rap zenét nem elég készíteni ha az ember a mindennapjaiban is nem azt képviseli, mert akkor nem vagy hiteles!

1. Most könnyebb dolgom lenne ezen kérdés feltevésével ha rock and rollról beszélnénk, de felteszem másképpen a kérdést. Életfogytig nemzeti rapp?

Én több féle rap zenét szeretek csinálni, szóval minden dalom nem lesz nemzeti érzelmű viszont azt megígérhetem hogy a legtöbb trackem egyértelműen nemzeti lesz, mert ez vagyok én, ez áll hozzám a legközelebb! Én Erdélyt, Székelyföldet képviselem, amíg élek! 


Köszönöm az interjút!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here