„TONY - SZERESSÉTEK EGYMÁST ÉS TISZTELJÉTEK ATYÁTOK EMLÉKÉT” - Székely Szó - A Székely Nemzeti Blog

Friss

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2019. november 28., csütörtök

„TONY - SZERESSÉTEK EGYMÁST ÉS TISZTELJÉTEK ATYÁTOK EMLÉKÉT”


„TONY - SZERESSÉTEK EGYMÁST ÉS TISZTELJÉTEK ATYÁTOK EMLÉKÉT”
A Batthyány család történelmi szerepét bemutató egyfelvonásos színdarab ellátogat Szatmárnémetibe, Kolozsvárra, Tusnádfürdőre és Kézdivásárhelyre

Magyarország (Budapest), 2019. november 23. - A Batthyány család történelmi szerepét bemutató „TONY - SZERESSÉTEK EGYMÁST ÉS TISZTELJÉTEK ATYÁTOK EMLÉKÉT” című egyfelvonásos színdarab 1 partiumi 3 erdélyi városban is bemutatásra kerül még az idei évben, közvetlenül az anyaországi premiert követően, a Magyar Batthyány Alapítvány jóvoltából. A történelmi színmű főszerepeit Tordai Teri és Horváth Lili színművésznők, illetve Barbinek Péter színművész alakítják. A darab hűen ábrázolja a Batthyány család történelmi szerepvállalását gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia levelezésének feldolgozásával.

A Magyar Batthyány Alapítvány szervezésében 2019 októberében nagy sikerrel megvalósult a „Batthyányak a haza védelmében a XV. századtól a Szabadságharcig” elnevezésű tudományos konferencia. Az esemény folytatásaként a Batthyány család történelmi szerepvállalását hűen ábrázoló, elsősorban gróf Batthyány Lajos és gróf Batthyány Lajosné Zichy Antónia levelezésének feldolgozásából merítő „TONY - SZERESSÉTEK EGYMÁST ÉS TISZTELJÉTEK ATYÁTOK EMLÉKÉT” című színdarab anyaországi premierjét követően 4 erdélyi településen is bemutatásra kerül még az idei évben, jelesül Szatmárnémetiben, Kolozsvárott, Tusnádfürdőn és Kézdivásárhelyen. A darab rendezője Tollár Mónika, a főszerepeket Tordai Teri Jászai Mari-, Érdemes-, Kiváló- és Kossuth-díjas és Horváth Lili Jászai Mari-díjas színművésznők, illetve Barbinek Péter Jászai Mari-díjas színművész alakítja majd.

Batthyány-Schmidt Margó, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke a premier kapcsán hangsúlyozta:” A Batthyány család történelmi szerepének színpadi bemutatása igazi kulturális csemegének ígérkezik a határon túli magyar ajkú közösségek számára, mely történetmesélés keretében eleveníti föl a XIX. század hőseinek emlékét.”


A színpadi produkció visszaemlékezés egy teljes életútra: gróf Batthyány Lajosné Zichy Antónia, akit az akkori társasági életben Tony-nak hívtak, személye emlékképekben elevenedik meg, így üzenve a mai kor társadalmának. Időtlenné vált női sorsa, megélt történelmi szerepvállalása arra hívja föl a nézőközönség figyelmét, hogy mindaz, ami vele megesett a XIX. században, bármelyikünkkel megtörténhet akár most a XXI. században is!

A színdarab egy végtelenül erős, erkölcsös, kitartó és intelligens asszony példáját bemutatva ad erőt, hitet és bíztatást a befogadóknak, hiszen Tony számára a stabilitást a történelmi és a családi gyökerek adták; az alapvető emberi értékek szilárd képviselete, valamint a gondoskodás, a felelősségvállalás és a helytállás. A keresztény értékek úgy fonták át, ölelték körbe személyiségét és mindennapi cselekedeteit, hogy alakja a mai napig példaképként ragyog a magyar történelem virtuális képtárában. A Batthyány-Zichy vérvonal halhatatlan leszármazottja ő, mindörökké! Az előadásban az élő színészi játékot komolyzenei betétek, hangbejátszások és háttérvetítés teszik teljessé, így gazdagítva a vizuális élményt és a virtuális utazást, melyek a történetet valóságossá varázsolják.

Helyszínek, időpontok:
Szatmárnémeti / Iparosotthon Díszterem 2019.11.29.
Kolozsvár/ János Zsigmond Unitárius Kollégium, Díszterem 2019.11.30.
Tusnádfürdő / Közösségi ház  2019.12.01.
Kézdivásárhely / Udvartér Teátrum 2019.12.02.


Kapcsolat:
Nyakas Andrea +36303968652   andrea.nyakas@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here