Interjú az EMNP-MPP és a Változás Székelykeresztúr polgármesterjelöltjével! - Székely Szó - A Székely Nemzeti Blog

Friss

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2020. január 13., hétfő

Interjú az EMNP-MPP és a Változás Székelykeresztúr polgármesterjelöltjével!

A Székely Szó interjút készített az EMNP-MPP és a Változás Székelykeresztúr polgármesterjelöltjével, Koncz Hunor Jánossal, aki mesélt nekünk a terveiről megválasztása esetén. 

Koncz Hunor János, az EMNP-MPP és a Változás Székelykeresztúr polgármesterjelöltje 

1.     Mi volt a legfőbb oka annak, hogy polgármesterjelölt lettél és hogyan értékeled a jelenlegi RMDSZ-es vezetést Székelykeresztúron?

 Engedd meg nekem légyszíves, hogy erre a két kérdésre egyben válaszoljak, hiszen úgy látom, hogy szorosan összefüggnek. A jelölésem legfőbb oka a válasz a 2. kérdésre. Városunk jelenlegi vezetése távolról sem teljesíti a lakosság jogos elvárásait, és ez nem feltétlen a vezetők politikai hovatartozása miatt van így. Az a tény, hogy egy parlamentben jelenlévő párt tagjai vezetik a várost, egyáltalán nem vevődik észre településünkön. Hiányzik a gazdaszellem, a jó városmenedzsment, az uniós támogatások megpályázása és megfelelő felhasználása. Nincs meg a 21. századi kihívásokra való válaszlépések mechanizmusa. Azért döntöttem az indulás mellett, mert csapatommal képesek vagyunk egy modern, korszerű és emberközpontú városvezetésre. Mindannyian keresztúriak vagyunk, és valljuk, hogy városunk többet érdemel.

2.     Mi volna az első lépés, amit polgármesterként véghezvinnél megválasztásod esetén?

 Mivel nagy a lemaradásunk az erdélyi régió hasonló nagyságú településeihez képest, így azt gondolom nem tudok kiemelni csak egy konkrét első lépést. Székelykeresztúrnak a kistérség gazdasági, egészségügyi és kulturális központjává kell válnia,ezért a helyhatósági választások lejárta után a lehető leggyorsabb úton be kell iktatnunk az új testületet, felállítanunk a szakbizottságokat és letisztáznunk mindenki feladatkörét a feléjük támasztott elvárásokkal együtt, ugyanis meggyőződésem, hogy a sikeres munkához egy jól működő, céltudatos testületre van szükség.

3.     Talán ez egy kicsit nehéz kérdés, de az Összefogás és a Változás Székelykeresztúr jelöltjeként milyen politikai ideológiákat tartasz magadhoz a legközelebbinek?

A válaszomat azzal indítom, hogy tegyek helyre egy kis félreértést, ugyanis a Változás Székelykeresztúr civil mozgalom szerves részét kepezi a Székelykeresztúri Összefogásnak, és bár nem egy politikai párt, tagjainak egytől-egyig városunk léte, jövője a legfontosabb, ennek érdekében cselekszenek, dolgoznak. Hogy milyen politikai ideológiát tartok magamhoz legközelebbinek? Elmondom inkább, hogy milyen politikát képzelek el és mi az amiben hiszek. Hiszem, hogy mindnyájunknak akik a politika útjára léptünk, kötelességünk van a lakosság fele, kötelesek vagyunk dolgozni a belénk vetett bizalomért,meghallgatva és bevonva őket a város vezetésébe. Itt az ideje, hogy véget vessünk a kirekesztő politikának, az egyéni érdekek többé nem lehetnek fontosabbak a közösség érdekeinel. Együtt, közösen kell dolgoznunk azokkal az ellenzéki tanácsosokkal is akik hajlandóak városunk fejlődését egyéni és pártérdekek elé helyezni.

4.     Hogyan érzed jelenleg felvan készűlve Székelykeresztúr lakóssága egy új polgármesterhez, amely nem az RMDSZ táborba tartozik?

Úgy látom, hogy Székelykeresztúr lakosság fel van készűlve és hiszem, hogy 30 év után a fejlődés érdekében szüksége is van egy az igazán a városért dolgozó vezetésre.

5.     Láthattuk a közösségi oldalon, hogy azért van olyan ember, aki nem örülne ha te nyernéd meg ezt a tisztséget és ez maga Borboly Csaba Hargita Megye Tanácselnöke. Szerinted mi az oka, hogy Borboly ennyire próbálja ócsárolni a Változás Székelykeresztúr csapatát?

Nem tulajdonítok ennek különösebb jelentősséget, hiszen a tanácselnök úr megnyilvánulásai a közösségi oldalakon egyértelműen azt a tényt támasztják alá, hogy jó úton járunk és mivel városunk aktuális vezetése nem a lakosság érdekeit szolgálja, így folyamatosan szüksége van egy felsőbb szintű párttámogatásra. Amennyiben Borboly Csabát újraválasztják Hargita Megye Tanácselnökének, hiszem, hogy Székelykeresztúr és a kistérség lakóssága érdekében fogunk tudni együtt dolgozni és kialakítani egy konstruktív párbeszédet.

6.     Pézügyi szakember vagy, de hogy érzed ez előny lehet polgármesterként a város fejlesztésében?

Határozottan mondhatom, hogy igen, hiszen közel 10 éve  dolgozom a pénzügyi szakmában, ezalatt az idő alatt rengeteg tapasztalattal gazdagodtam és volt lehetőségem elsajátítani a vezetéssel, adminisztrációval és pályázatok managelésével kapcsolatos készségeket.

7.     Székelykeresztúr kultúrális szempontból messze elmarad a hasonló méretű székely és nem székely erdélyi vásoroktól, kevesebb szórakozási lehetőség van az ifjúság számára is, például koncertek, mozi, színház stb. Megválasztásod esetén próbálnál ezekre a dolgora is nagyobb hangsúlyt fektetni?

Természetesen igen, hiszen fontos egy Székelykeresztúr szintű város életében a színvonalas kultúrális élet, hogy minden korosztálynak biztosítva legyen kikapcsolódási lehetőség. Megemlíteném, hogy a Változás Székelykeresztúr civil mozgalom keretein belül sikeresen elindítottunk egy vándor Játékest sorozatot, ahol fiataljainknak lehetőségük nyílik minőségi társasjátékokkal játszani és szocializálódni. Továbbá szándékunkban áll tovább pezsdíteni a helyi kulturális életet, említeném, hogy tárgyalunk a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor és más városok színházaival annak érdekében, hogy a székelykeresztúri közönség további nívós színházi előadásokat tekinthessen meg, hiszen igény az van rá. Biztos vagyok benne, hogy amint összeáll  az a felelős csapat, amelynek feladata a székelykeresztúri kultúrális élet megszervezése, már az idei, 2020-as évben érezhető lesz egy kultúrális fellendülés.

8.     Székelykeresztúr és a kistérsége sajnos a környezetvédelem terén is hagy kívánnivalókat. Szennyezettek a patakok a sok szeméttől, szennyvíztől és egyre több a szemét az utcák és a tömbházak környékén is. Ezekre a dolgokra milyen javaslatod és megoldásod lenne?

Sajnos ez így van, jómagam is ezt tapasztalom és sokan jelezték már, hogy környezetvédelem terén is kell és van bőven mit tenni a városban és környékén. Hosszasan lehetne értekezni erről a témáról mivel szívügyemnek tekintem a környezetvédelmet, viszont megpróbálom felvázolni csak a legfontosabb elképzeléseinket.

Első lépésként szükségesnek látom, hogy be kell vonni egy szakértői csapatot, amelyet azzal bízunk meg, hogy készítsenek egy környezetvédelmi tanulmányt Székelykeresztúrról és környékéről. Maga a tanulmány fontossága abban rejlik, hogy általa fel tudjuk mérni melyek azok a területek amelyek a legszemetesebbek, legszennyezettebbek, milyen mértékben, mi okból és, hogy milyen megoldásokkal tudunk rajta változtatni és megállítani. Ugyanakkor fontos bevonni és felkészíteni a tanintézményekben dolgozó tanügyi kádereket, hiszen gyerekeinket az első lépéstől olyan oktatásban kell részesíteni és nekünk is arra kell nevelnünk miként óvják a természetet.

Végül de nem utolsó sorban fontos beszélnem a helyi rendőrség fontosságáról ebben a témában, ugyanis említeném Székelyudvarhely példáját, ahol a helyi rendőrség feladatkörei közé tartozik az illegális szemétlerakók megfigyelése, felkutatása és akár megbüntetése is, ezáltal nyomást gyakorolva az illegálisan szemetelőkre. Székelykeresztúron jelen pillanatban sajnos a Helyi Rendőrség mint intézmény csak papíron létezik. Ennek megváltoztatása érdekében megtörtént a kapcsolatfelvétel a székelyudvarhelyi városi vezetéssel akik készséggel segítenek bennünket.

9.     Mi volna a legfontosabb üzeneted a Székelykeresztúri emberek felé?

Tisztelt székelykeresztúriak, 2020-ban lehetőségünk nyílik rá, hogy a rég várt változást megvalósítsuk szeretett városunk életében. Felkészültem és a Székelykeresztúri Összefogás csapatával készen állunk, hogy önökkel együtt, közösen a fejlődés útjára vezessük városunkat.


 Adjunk esélyt a városnak!


Benke Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here