Interjú! Egy hetedikes lány, Kolcza Hella, aki példát mutat Sepsiszentgyörgynek! - Székely Szó - A Székely Nemzeti Blog

Friss

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2020. február 24., hétfő

Interjú! Egy hetedikes lány, Kolcza Hella, aki példát mutat Sepsiszentgyörgynek!

Egy hetedikes lány, Kolcza Hella, aki példát mutat Sepsiszentgyörgynek! Egy nagyon fiatal lány, Kolca Hella, aki első találkozásunkkor már meg tudta kedveltetni magát velünk. Egy hét fős csapattal, többnyire a Székely Leszek 2021 Mozgalom tagjaival, Hella kezdeményezésére a Sepsiszentgyörgyön található Büdös kút környékét takarítottuk ki.

Kolcza Hella

Nem gondoltuk hogy egy alig 3 hektárnyi területen 21 zsák szemetet szedünk össze. Veszélyes hulladékkal is találkoztunk kezdve a heroinos injekcióstűktől a szétdobált használt gumióvszerekig mindent találtunk. A Székely Szó megkereste  Hellát és interjút kértünk tőle.

 •        Hetedikes vagy, gyönyorű és nagyon kedves lány , akit megismerhettünk személyesen is a szemétszedési akcióban.  Hogyan értékeled, sikeres volt az akciód?
Véleményem szerint nagyon is sikeres volt. Én sem gondoltam volna hogy alighanem 4 óra alatt 21 zsák szemetet tudunk majd összeszedni.
 •        Látjuk a közösségi oldalon nagyon sokan gratuláltak nekünk, de szerinted mi lehet az oka annak, hogy az emberek nem vesznek részt aktívan az ilyen szemétszedési akcióban? Mennyire okoz neked csalódást az emberek hanyagsága?
Mint meséltem személyesen is rettentően szomorú vagyok,hogy mennyien jelezték hogy jönnek, mégis csak 7-en voltunk, akik oda tettük magunkat.
 • Az oldalunkon készítettünk már számos neves emberrel interjút. Politikusokkal is, Magyarországon és Székelyföldön is, ezért tudom hetedikes vagy és gondolom nem foglalkoztat még a politika, de szerinted a politikusok mennyire törődnek a környezetvédelemmel?
Semennyire! Én sosem lattam még olyan politikust, aki oda tette volna magát és nem csak a pénz hajtotta volna, hanem az is hogy szép legyen a természete es megóvja.
 •          Vannak-e még további terveid a környezetvédelem terén, további szemétszedési akciók várhatóak e a közeljövőben?
Mindenféleképpen. Gyönyörű helyei vannak Erdélynek,sőt Sepsiszentgyörgynek is. Nemcsak a Libacsárda az egyetlen kirándulóhely, amit a huligán emberek tönkre tettek. Remélem lehetőségem lesz ismét egy ilyen csapattal vagy egyre nagyobbal a környezetünkért dolgozni és tudatni embertársainkkal, hogy tulajdonképpen mi vagyunk a természeté,nem ő a miénk. 
 •        A Székely Leszek 2021 Mozgalom elnökségi tagjai is részt vettek a takarítási akción, hogyan értékeled a közös munkát a mozgalommal?
Őszinténszólva nem gondoltam volna, hogy egy ennyire összetartó csapattal lesz dolgom. Nagyon tisztelem a mozgalmat es köszönöm nektek,hogy így együtt teszunk az anyatermészetért. És legyünk újra Székelyek!
 •       Mit üzennél azoknak a Sepsiszentgyörgyi embereknek, akik nem igazán foglalkoztak eddig a környezetvédelemmel?
Igen, ugy gondolom, hogy nemcsak én. Tulajdonképpen a fák,az állatok a növények is üzennek nekik, hisz ha bele gondolunk ők tartanak minket életben. Én mint egy ember, egy gyermekm annyit tudok üzenni az emberiségünknek, hogy vigyázzunk a környezetünkre és vegyük észre azt,hogy neki tartozunk a legnagyobb hálával. Soha nem kell restelni pár órát azért, hogy megtisztítsuk környezetünket!

 • Hella biztosítani szeretnénk téged, hogy a Székely Szó és a Székely Leszek 2021 Mozgalom is támogatni fogja a jövőbeli terveidet, és nagyon szépen köszönjük neked, hogy nem csak Sepsiszentgyörgynek mutatsz példát, hanem az egész székely közösségnek, hogy hogyan kellene élnünk, hogyan kellene óvjuk a természetünket. 
Nagyon szépen köszönöm a mozgalomnak,és így végszóra megköszönném a munkát is!

A csapat: Benke Csaba
Zakariás Erzsike Imike Imi Szabó Attila-Mihály Zsolt Szász Gyopi Kolcza Zsuzsa Kész

1 megjegyzés:

 1. Elsősorban gratulálni szeretnék! Nagyon ügyes és a legszebb az egészben, hogy nem kell egyetem ahhoz, hogy egy ilyen akciót megszervezzen az ember, sem ahhoz, hogy megértsük, hogy mennyire fontos. Mégse jönnek el az emberek. :( :(

  És engedd meg, hogy elmeséljem a saját esetem. A közvetlen környezetünk védelme engem is foglalkoztat. Ezért 2018 nyarán létrehoztam a Környezetvédelem a Sóvidéken Facebook csoportot. 2 év alatt lett valahogy 100 tagja de a kutyát se érdekel, senki nem akar még vitainditó se lenni környezetvédelmi témában. Támogatást a Szirtisas Íjászklubtól kaptam egyedül, akik tavaly válalták, hogy összekampányolják a közeli iskolába járó gyerekeket. Így sikerült egy szemétszedő akciót lebonyolítani. Idén a fecskék védelmében kampányolunk közösen. Ugyanúgy mint tavaly is, meghirdetve a Facebookon...Senkit se érdekel... Megint csak a gyerekek fognak eljönni, talán hozzák a szülőket.

  Szóval ez nem egy egyenes út, de járni kell rajta. Nem könnyő elfogadni, hogy kevesen vagyunk, de kicsit kell tettetni a hülyét és menni előre, mintha egy hadsereg állna a hátunk mögött. Hát ehhez kívánok sok sikert! Hajrá, előre!

  VálaszTörlés

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here